Directiva europea
Catalunya recuperarà zones humides que ara estan seques
El Ministeri per a la Transició Ecològica avisa que elaborar un pla nacional de restauració serà difícil amb l’actitud negativa d’algunes autonomies.
El 58% dels hàbitats de Catalunya es troben en mal estat
Espanya ja ha començat a activar l’engranatge per aplicar la directiva europea de restauració de la natura. Els pròxims dies es farà la tercera reunió entre el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i les comunitats autònomes per analitzar com complir aquesta llei d’aplicació directa i obligatòria que exigeix millorar l’estat dels hàbitats degradats.
Fernando Magdaleno, subdirector general de Biodiversitat, adverteix que es requerirà "un esforç gran i difícil": "En l’àmbit espanyol, algunes assemblees autonòmiques ja han demanat que la norma no es desenvolupi i hi ha un sector de la població i la política contrari a la posada en marxa d’aquesta directiva". Aquestes paraules es refereixen implícitament a algunes comunitats governades pel PP. No obstant, Magdaleno considera que el procés que reclama la nova norma europea no té marxa enrere.
Catalunya és un dels territoris que no es posa de perfil davant les obligacions comunitàries. Ben al contrari, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ja ha començat a treballar per tenir llest un pla i poder traslladar-lo al ministeri. "El grau de compliment de les fites proposades per la llei es mesurarà amb objectius concrets en cada ecosistema", detalla Magdaleno.
Per aquesta raó, els tècnics de la Generalitat ja estan recollint informació per determinar quines zones degradades o en mal estat (estiguin protegides o no) es poden intentar recuperar. Actualment, segons l’últim informe de l’estat de la natura, el 75% de les espècies d’interès comunitari presenten un estat de conservació desfavorable a Catalunya. I el 58% dels hàbitats es troben en mal estat. És a dir, hi ha molt de camí per recórrer.
Aiguamolls i estepes
El secretari general de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, admet que encara no disposen de la llista però sí que tenen una idea de quines seran les prioritats: "S’haurà d’anar al detall perquè sigui una enumeració d’espais molt concrets, però sabem que s’obre una oportunitat per recrear basses que es van assecar o per promoure hàbitats de secà".
En aquest sentit, Sargatal concreta que existeixen zones on antigament hi havia basses o petits aiguamolls: "Alguns d’aquests llocs es podrien reinundar, perquè les llacunes i espais humits es recuperen molt ràpidament".
Posa l’exemple del que es va fer a l’estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell). L’estany es va recuperar de manera relativament artificial. No va tornar a ser un llac natural que s’assecava a l’estiu i s’omplia durant la resta de l’any, sinó que va passar a ser una llacuna durant tot l’any, alimentada pels canals dels sistemes de regadiu.
Una altra prioritat seran els hàbitats esteparis de secà, on viuen espècies molt amenaçades. "A Catalunya n’hi ha molt pocs, però és necessari promoure la millora d’alguns d’ells", remarca Sargatal. També caldrà treballar als boscos i a les zones fluvials.
El 2030, la llei exigeix tenir un 20% de tot el territori restaurat. En aquests moments, la Generalitat té per objectiu entregar al ministeri i després a Europa un esborrany de pla el 2026 per rebre’n el vistiplau, tot i que sense tenir-lo es poden començar a aplicar accions de restauració.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça