Educació estudia revisar línies per evitar la sobreoferta i la segregació
Niubó apunta en la sessió de control del Parlament que el procés de planificació de places "no ha culminat" i assegura que les literatures es mantindran com a obligatòries en el batxillerat.
![Educació estudia revisar línies per evitar la sobreoferta i la segregació Educació estudia revisar línies per evitar la sobreoferta i la segregació](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/cf796fb3-2059-4183-a73c-9d2c9503f4b2_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
L’impacte de la baixada de la natalitat en la planificació de places escolars és un dels grans reptes del sistema educatiu, difícil de gestionar en una doble xarxa com la catalana, en què la normativa no permet a la Generalitat tancar grups de l’escola concertada. En les últimes setmanes han començat les reunions en els diferents municipis catalans amb els serveis territorials per dibuixar el mapa de places escolars per al curs 2025-2026, cosa que ha fet saltar l’alarma en diverses localitats en què la proposta inicial plantejada pel Departament d’Educació implicava tancar línies de l’escola pública. El malestar va arribar ahir al Parlament en una sessió de control marcada per dues qüestions educatives: d’una banda, l’esmentada planificació de places i, de l’altra, la polèmica al voltant dels canvis en el currículum de batxillerat.
Sobre la primera qüestió, la consellera Esther Niubó va insistir que "el procés no ha culminat". "No hi ha res tancat: hem començat un procés de debat, però no s’ha acabat", va reiterar. Va admetre que el que hi ha en marxa són "reunions i trobades per evitar generar una sobreoferta de places que pugui causar més segregació". "Es tracta d’un procés molt complex, tenint en compte la baixada de la natalitat i la matrícula viva, però el nostre compromís és clar: lluitar contra la segregació escolar", va afirmar.
Una de les qüestions difícils és que la sobreoferta provoca vacants a les escoles menys demanades, i això fa que s’hi concentri tota la "matrícula viva" –nens que arriben al municipi durant el curs, en una important proporció d’origen migrant i amb pocs recursos–, cosa que eixampla la segregació escolar.
Línia vermella marcada
Pel que fa als polèmics canvis en el batxillerat, el president Salvador Illa va assegurar que el seu Govern "no juga amb la llengua i la literatura catalana". Illa va insistir en el missatge que el seu Govern "no ha rectificat", ja que "no havien pres cap decisió com a Govern", malgrat que dilluns el Departament d’Educació va emetre un comunicat en què anunciava els canvis, que incloïen que les literatures de modalitat passessin a ser optatives, la fusió de Física i Química i de Biologia i Geologia –amb la consegüent pèrdua d’hores setmanals– i la rebaixa del pes del Treball de Recerca, que passa a ser "una matèria més".
En el mateix sentit, Niubó va repetir, com ja va fer dimarts, que es tracta d’un document "viu", malgrat que l’única línia vermella que han marcat, tant ella com el president, és la de les literatures i que, per això, negocien amb el Ministeri d’Educació mantenir-les en el currículum com a matèries de modalitat de segon de batxillerat. "Mantindrem les matèries", va insistir a dir.
Notícies relacionadesSobre els altres canvis (fusió de matèries i Treball de Recerca), la consellera va respondre a preguntes de l’oposició que hi buscarà solucions, "sempre pensant en l’alumnat", "sobretot a l’hora d’homologar els títols en altres comunitats autònomes".
Quan li van preguntar sobre si hi haurà destitucions per la filtració del document del batxillerat, que algú del departament va penjar "per error" en la intranet dels professors, Niubó ho va descartar, remarcant que es dedicarà a buscar solucions i no "culpables".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.