Els Mossos, policia integral

Els Mossos, policia integral

Els Mossos, policia integral

2
Es llegeix en minuts

En la sessió de control parlamentari en la que havia de donar explicacions, a instàncies de Junts, ERC i Comuns, sobre la decisió d’integrar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en el sistema d’emergències de 112 de Catalunya, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar ahir que demanarà en la Junta de Seguretat que se celebrarà a principis del 2025 que els Mossos d’Esquadra assumeixin la gestió de la seguretat dels ports i aeroports catalans el 2025. I, malgrat que encara no està clar quin serà el format d’aquesta gestió ni quines responsabilitats seran exclusives o compartides, el que sí sembla clar, segons la consellera d’Interior, Núria Parlon, és que l’acord amb l’Estat es dona per descomptant i que l’any vinent es podrà disposar de prou efectius per assumir la nova responsabilitat davant la previsió de creixement de la plantilla dels Mossos. Per al 2025 està prevista la incorporació de 1.300 nous agents al cos, amb la perspectiva d’arribar als 25.000 efectius.

Aquesta no és una idea nova, sinó que es tracta del traspàs d’una competència que ja havia sigut pactat en l’anterior legislatura amb ERC i que no va ser ratificada per l’anterior Govern a causa de la convocatòria anticipada d’eleccions. Per això Illa ha volgut emmarcar la decisió en una línia de continuïtat amb el treball fet pel Govern de Pere Aragonès, mentre busca materialitzar el compliment d’un acord per satisfer la demanda republicana de cobrar les factures pendents abans d’abordar la negociació pressupostària.

L’avanç de l’anunci es pot interpretar com una mesura per contrarestar la polèmica per la proposta d’integració de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional en el sistema d’emergències de 112 de Catalunya, que ha sigut interpretada per part de Junts per Catalunya i d’ERC com un intent de descatalanitzar i espanyolitzar el servei. Una crítica expressada amb un to d’escàndol desproporcionat si, com argumenta Illa, no es s’ha de produir cap alteració en el repartiment competencial, és a dir, que ni els Mossos perdran les seves funcions ni Guàrdia Civil ni la Policia Nacional veuran incrementades les seves, ja que aquests cossos no rebran avisos de les qüestions que no es corresponguin amb les seves actuals atribucions, com havia insinuat erròniament el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. No hauria de plantejar cap objecció que el 112 pugui activar amb la màxima celeritat possible i sense intermediaris el cos competent d’una emergència, que només en comptades excepcions no serà la policia autonòmica, telemàticament, sense passos intermedis i agilitzant la resposta. Totes dies mesures haurien de concitar un consens més ampli en tant que millorin el servei als ciutadans i aprofundeixin el model dels Mossos com una policia integral a Catalunya i coordinada amb els cossos estatals en les funcions que aquests mantenen. Aquest haurà de ser el cas també de la gestió de la seguretat als ports i aeroports catalans per part dels Mossos d’Esquadra (un model ja avançat al País Basc, on l’Ertzaintza conviu amb la Guàrdia Civil en diverses competències de control de fronteres que aquesta manté), sempre que la disponibilitat d’efectius per fer efectiva la mesura no vagi en detriment dels que són necessaris als carrers en funcions de seguretat ciutadana.