Ciència
El rebesavi dels mamífers
L’exemplar de gorgonop, trobat a la serra de Tramuntana per un equip d’investigadors catalans i mallorquins, va viure fa almenys 270 milions d’anys a les terres de Pangea.
En un recòndit racó de la serra de Tramuntana, a Mallorca, un equip internacional de paleontòlegs ha trobat el que podria ser l’avantpassat més antic de tots els mamífers que han habitat i habiten aquest planeta. Segons anuncien els responsables d’aquesta troballa en un article publicat ahir a la revista Nature Communications, es tracta d’un exemplar de gorgonops, un grup d’animals extingit que més endavant va donar lloc als mamífers tal com els coneixem i que va viure fa almenys 270 milions d’anys en terres que, en aquell temps, corresponien al supercontinent Pangea. "No vam pensar mai que trobaríem una cosa així a Mallorca", afirma Rafel Matamales, investigador del Museu Balear de Ciències Naturals i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), un dels líders d’aquest treball.
La troballa d’aquest fòssil es va produir a prop del jaciment situat a la vora del municipi mallorquí de Banyalbufar. En total, gràcies a les tres campanyes d’excavació fetes en aquest lloc, es van aconseguir recuperar restes del crani, vèrtebres, costelles i fins i tot un fragment de fèmur en molt bon estat de conservació. Fins ara, tal com expliquen els experts, aquest tipus d’espècimens només s’havia trobat en zones com Rússia i Sud-àfrica i en latituds molt elevades. Per tant, no hi havia res que fes presagiar la troballa d’una cosa així a l’arxipèlag balear. I encara menys de tanta antiguitat. "Probablement estem davant el gorgonop més antic que s’ha trobat mai al planeta. L’exemplar descobert a Mallorca té almenys 270 milions d’anys, cosa que contrasta molt amb els espècimens molt més joves trobats en altres parts del món", afirma Josep Fortuny, científic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.
Els gorgonops, com aquest que s’ha trobat ara a la serra de Mallorca, van ser éssers realment fascinants que van pul·lular per les terres de l’antiga Pangea. Segons expliquen els experts, eren animals de sang calenta, com els actuals mamífers, però ponien ous, com els rèptils. Es creu que van ser els primers animals del planeta a desenvolupar dents de sabre, unes canines molt característiques que després també es donarien en animals tan espectaculars com els tigres prehistòrics (smilodon). I segons apunten les reconstruccions elaborades fins ara, els gorgonops amb prou feines feien un metre i tenien un aspecte ben peculiar semblant al d’un gos, tot i que sense cabells ni orelles.
Notícies relacionadesGran carnívor
L’anàlisi de l’exemplar trobat a Mallorca ha permès entendre més bé com era la vida d’aquest animal que va voltar per aquest planeta fa centenars de milions d’anys. L’estudi dels ossos de les potes, per exemple, ha revelat que els gorgonops tenien una manera de caminar peculiar que estava a mig camí entre els rèptils i els mamífers. Les restes de les dents, a més, confirmen que es tractava d’un gran carnívor i, probablement, d’un dels grans depredadors del seu entorn. "Les dents de sabre són un tret habitual en grans depredadors dels ecosistemes", detalla Àngel Galobart, investigador de l’ICP i director del Museu de la Conca Dellà.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034