El TC admet a tràmit el primer litigi climàtic a Espanya
El Constitucional haurà de pronunciar-se per primera vegada sobre si el canvi del clima viola els drets fonamentals de la població.
El Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el primer litigi climàtic de la història d’Espanya. Es tracta d’una denúncia presentada per una coalició d’oenagés com Greenpeace, Ecologistes en Acció i Oxfam en la qual es demanda l’Estat espanyol per «inacció davant el canvi climàtic». El mateix que va passar a Suïssa fa uns anys, quan la plataforma Àvies pel Clima (KlimaSeniorinnen) va aconseguir que el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg condemnés per primera vegada un estat per «no protegir els seus ciutadans davant el canvi climàtic» i va obligar el país a prendre «mesures més contundent» per reduir les seves emissions i desenvolupar més plans d’adaptació davant els extrems climàtics que assetgen el territori.
Amb la demanda presentada ahir, les entitats espanyoles esperen seguir la mateixa estela i aconseguir una resolució que també «obligui Espanya a complir els seus compromisos climàtics». «Amb l’admissió a tràmit d’aquest cas, el Tribunal Constitucional es pronunciarà per primera vegada sobre com el canvi climàtic afecta els drets fonamentals de les persones. Concretament, el dret a la vida, el dret a la salut i el dret a la llibertat de les persones», afirma Inés Díez, responsable de l’Àrea Jurídica de Greenpeace. Segons esgrimeixen des de l’entitat ecologista, l’admissió a tràmit ja és per si mateixa una victòria simbòlica ja que de mitjana el Constitucional només processa un 0,76% dels casos que li arriben i rebutja el 99% restant. L’any passat, per exemple, només es van admetre a tràmit 87 dels 11.415 recursos que li van arribar. Aquest any, entre les poques desenes de casos que passaran per la taula de l’alt tribunal hi haurà aquest litigi climàtic històric.
Llimbs judicials
El primer litigi climàtic de la història d’Espanya arriba ara al Constitucional després de ser desestimat pel Suprem i passar mesos en uns llimbs judicials. El cas es va presentar oficialment a finals del 2020 de la mà de Greenpeace, Ecologistes en Acció i Oxfam Intermón. El 2021, Fridays For Future i la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament es van unir a la demanda. Després d’anys de tràmits i espera, el juliol del 2023, el Suprem es va pronunciar contra la causa i, tot i que en el seu escrit va reconèixer la gravetat de la crisi climàtica per a la població, va fer cas omís de les queixes i peticions dels ecologistes. D’aquí que, malgrat el revés judicial, les entitats decidissin elevar el cas al Constitucional.
La gran queixa de les entitats ecologistes és que, tal com constaten innombrables informes científics, països com Espanya «no estan fent prou» ni per fer front a la crisi climàtica ni per protegir la seva població davant els efectes perjudicials de la calor extrema, els desastres naturals o la contaminació a l’alça. En aquest sentit, en la demanda presentada davant el Constitucional es denuncia que les retallades d’emissions plantejades pel nou Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) per al 2030 «no són suficients» per contribuir als objectius climàtics globals i, sobretot, «no estan alineats amb l’Acord de París» i, per tant, no contribueix a evitar un escalfament global extrem. L’acabat d’aprovar pla espanyol preveu retallar un 32% les emissions respecte als nivells de 1990, davant la reducció del 55% reclamada per científics i ecologistes.
En l’escrit presentat davant el Constitucional, a què va tenir accés EL PERIÓDICO, les entitats argumenten que «l’Estat té l’obligació d’adoptar les mesures apropiades per salvaguardar la vida de les persones sota la seva jurisdicció».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça