Montana reconeix el dret a un clima estable
És la primera vegada en la història que un tribunal dels EUA defineix l’accés a un "medi ambient net" com un tema constitucional.

Es tracta d’un fet històric. El Tribunal Suprem de Montana, als Estats Units, va dictaminar per primera vegada en la història que l’accés a un "medi ambient net" i, sobretot, a un "clima estable" és un "dret constitucional" dels joves. En aquesta mateixa línia, el tribunal afirma que les polítiques que encoratgen o permeten la crema de combustibles fòssils, les substàncies que més estan alimentant els desastres naturals al món, suposen una "violació dels drets constitucionals" de la població. "Aquesta resolució és una victòria no només per a nosaltres, sinó per a tots els joves amb un futur amenaçat pel canvi climàtic", va afirmar Rikki Held, de 23 anys, una de les joves activistes que ha portat aquest cas davant el Tribunal Suprem.
Per als joves
És la primera vegada en la història que un tribunal dels Estats Units defineix com a "dret constitucional" el fet de tenir un "clima estable" i un "ambient net" en el qual subsistir. Sobretot, per a les generacions més joves que ja hagin nascut en un planeta afectat pels extrems climàtics i el futur de les quals depengui de com s’abordi aquesta crisi ambiental. Segons expliquen diversos analistes, aquesta sentència estableix un precedent important en la lluita contra els projectes contaminants, ja que, a partir d’ara, entitats i activistes podran utilitzar aquesta resolució per demanar el cessament de projectes d’extracció de petroli, carbó i gas. També es podria utilitzar per reclamar que els estats augmentin les seves polítiques de retallada d’emissions.
Notícies relacionadesLa sentència emesa pel Tribunal Suprem de Montana va en la mateixa línia que, per exemple, la resolució del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, que fa uns mesos va emetre una sentència històrica en la qual per primera vegada es va condemnar un país per "no fer prou" per protegir els seus ciutadans davant l’impacte del canvi climàtic. En aquest cas, la demanda va ser liderada per un grup de més de 2.000 "àvies pel clima" que denunciaven la falta de compromís de Suïssa per frenar les seves emissions i per adoptar mesures que protegeixin la població davant episodis extrems com les onades de calor i els desastres naturals. Tot apunta que aquesta resolució obligarà el país alpí a redefinir les seves polítiques ambientals a curt termini.
Cada vegada són més els activistes climàtics que estan portant la seva lluita davant els tribunals.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- El jutge va repescar un nom
- Operació de la Guàrdia Civil Desmantellada una xarxa de ciberestafes a tot Espanya que dirigia un estudiant de 19 anys des de Terrassa
- Polèmica decisió al regne unit Cop del Tribunal Suprem britànic a les dones trans
- Ensenyament a Catalunya El batxillerat fusionarà Física, Química, Biologia i Geologia
- Tipus d’interès L’eurozona es blinda: el BCE abaixa tipus al 2,25% en resposta a l’ofensiva de Trump
- Conflicte laboral PortAventura suspèn la venda d’entrades per a aquest dissabte per la vaga de treballadors
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho
- Consum de proximitat La recepta de Ferran Adrià per a una alimentació sostenible: «És millor una bona sardina que una mala llagosta»