Les notícies sobre pensions, seguretat ciutadana i turisme, les més valuoses
L’anàlisi per temàtiques d’un any de notícies mostra que als lectors d’EL PERIÓDICO també els interessa educació, vivenda, igualtat i medi ambient i sostenibilitat i la informació amb enfocament local
Resum informatiu any 2024
Acaba el 2024, l’any de la dana de València i de les guerres: Ucraïna, Gaza (i el Líban, i Síria...); el de la victòria de Donald Trump i els Jocs Olímpics de París; de les eleccions catalanes que va guanyar Salvador Illa i la fugaç tornada de Carles Puigdemont; de Lamine Yamal, Nico Williams, Simone Biles i Léon Marchand; de l’adeu de Rafa Nadal i l’arribada de Hansi Flick; dels casos Begoña Gómez, González Amador, Koldo i Ábalos; del creixement del PIB al 4% i el descens dels tipus d’interès i de les hipoteques; de Gisèle Pelicot, Íñigo Errejón i més de 40 dones assassinades, una xacra que no cessa; d’Elon Musk i la intel·ligència artificial; del duel entre David Broncano i Pablo Motos; de la gira de Taylor Swift, l’Estadi Olímpic d’Estopa i la història d’amor de Bruce Springsteen amb Barcelona; de la polarització i les fake news; de la crisi migratòria; del mercat immobiliari pels núvols i del debat sobre la gestió del turisme; de les pantalles a les escoles i dels informes de qualitat de l’educació; de les múltiples desigualtats (de gènere, renda, generacional, educativa...)... Acaba el 2024, el primer any la temperatura mitjana del qual ha superat la barrera d’1,5º d’escalfament global.
Un any informativament intens, com ho són tots, del qual EL PERIÓDICO ha intentat informar per tal d’ajudar els lectors a entendre el món on vivim. Cada dia, aquest diari ofereix un menú informatiu basat en múltiples criteris amb què selecciona i jerarquitza aquells temes que creu que són importants per a la seva comunitat. I, diàriament, els lectors també jerarquitzen i seleccionen: als mòbils, ordinadors, tauletes i en l’edició impresa decideixen quins articles llegir i quins no, a quines notícies necessiten arribar fins al final i en quines els satisfan el titular i els subtítols, o quins textos els han agradat tant que han decidit compartir-los a les xarxes socials. Els periodistes seleccionem i jerarquitzem a partir de criteris editorials; els lectors d’acord amb els seus interessos, gustos i necessitats. I, a partir d’aquests dos punts de vista, construïm una comunitat compartida.
Amb ajuda d’IA
El balanç d’aquest any tracta de posar el focus en les decisions que els lectors han pres diàriament quan han llegit les notícies d’EL PERIÓDICO i en com hi han interactuat, i no únicament en la llista dels articles més llegits. Per fer-ho, utilitzem una mètrica interna desenvolupada per l’equip d’anàlisi de dades de Prensa Ibérica que uneix diverses mètriques quantitatives i qualitatives. Amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, analitzem gairebé 90.000 notícies publicades al diari i les distribuïm en temàtiques, que, al seu torn, es divideixen en subtemàtiques.
La primera gran conclusió és que els lectors consideren que les cinc temàtiques més valuoses han sigut pensions i jubilació; seguretat ciutadana; turisme; política catalana (temàtica en la qual s’inclouen les eleccions autonòmiques de maig) i transport i mobilitat. Altres temàtiques ben valorades són educació, ocupació i igualtat. Per notícies, això es plasma en algunes de les informacions més ben valorades: La ‘little Romania’ a Calella que construeix el Camp Nou: "Això és una presó"; Així va caure ‘El Yoyas’: setmanes de seguiment policial a la família i control d’escombraries i electricitat d’una casa "deshabitada"; "Jo no et cuido": augmenten els fills maltractats en la infància que rebutgen ocupar-se del seu pare en la vellesa; Ripoll, el laboratori de la convivència trencada: "Abans que em facin fora, me’n vaig", i Els ‘baby boomers’ es jubilen amb més vida que mai per endavant: "Els 65 anys són els nous 50".
Temes mes llegits subscriptors 2024 /
Filant encara més prim, subtemàtiques molt valorades pels lectors han sigut la informació sobre educació secundària i la formació professional, festes populars, el Barça, les conseqüències (amnistia, finançament de Catalunya) de les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez, les condicions laborals, el comerç (sobretot a Barcelona), el sistema de salut públic, la igualtat i els accidents de trànsit. La classificació de les temàtiques amb més audiència (més pàgines vistes, clics de lectors) llança altres conclusions: cultura, seguretat ciutadana, medi ambient i sostenibilitat, esport i transport i mobilitat són les cinc temàtiques que han tingut més audiència. Entre les notícies amb més audiència aquest any trobem una entrevista amb Manolo García, els sondejos electorals i articles com El possible col·lapse del gran corrent de l’Atlàntic amenaça Europa: "No hi haurà una glaciació, però la situació és greu", Expulsió massiva d’obrers romanesos de l’empresa investigada al Camp Nou: "Ens donen 300 euros per tornar a casa" i entrevistes amb professors i pedagogs com Cristina Sans, Tana Serra i Gregorio Luri, peces que generen molt interès en la nostra comunitat, sobretot en aquells lectors amb fills en edat adolescent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Una segona Casa Orsola a l'Eixample: Barcelona investiga la compra i buidatge d'una finca que va burlar el tanteig i retracte
- L’Audiència de Girona avala els desallotjaments exprés
- Un tiroteig a Suècia causa 10 morts en un centre educatiu per a adults
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- Educació a Catalunya Un de cada tres docents catalans opta al pròxim concurs de trasllats, un sotrac que ja tensa els centres
- Mercat immobiliari La Generalitat compra 743 pisos a un fons inversor per destinar-los a lloguer social
- Ampolles de qualitat Els millors vins catalans per començar l'any: 4 negres i 1 rosat
- Descarbonització Catalunya garantirà uns 1.400 milions d’euros en ajuts per comprar cotxes elèctrics i triplicar punts de recàrrega
- Laboral ¿Com m’afecta la reducció de la jornada laboral si ja treballo 37,5 hores a la setmana o menys?