CIÈNCIA
Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
Les restes de l’animal, que fa 1,2 metres d’altura i pesa 180 quilos, s’han trobat en una regió remota de Sibèria en òptima conservació. La petita Yana va viure fa 50.000 anys.
Uns veïns van veure com la meitat del cos emergia al fondre’s la paret d’un cràter
Tres científics russos van presentar dilluns les restes, amb un estat de conservació sense precedents, d’una cria de mamut congelada a Sibèria després de la seva mort, fa més de 50.000 anys. La petita Yana, com ha sigut batejat l’animal, fa 1,2 metres d’altura i pesa al voltant de 180 quilos. "Es tracta d’un dels exemplars més ben conservats trobats fins al dia d’avui arreu del món", va remarcar el cap d’investigacions del Museu del Mamut de la Universitat Federal de la república russa de Iacútia (o Sakhà), Maxim Txepràsov, durant la presentació de la troballa.
En total, van trobar les restes de sis mamuts ben conservats. Cinc a Rússia i un altre més al Canadà. "L’anterior trobat a Rússia va ser el nadó Yuka, el 2010", va assenyalar Txepràsov, que va puntualitzar que "aquest any, al juny, en la siberiana Batagaika, va ser trobada una altra cria de mamut en un estat únic de conservació".
El permafrost més gran
El cràter de Batagaika, ubicat a Sibèria Oriental, està considerat com el més gran de permafrost de tot el món. De fet, la seva mida creix constantment a causa dels efectes de l’escalfament global i actualment ja s’estén al llarg de més d’un quilòmetre i té una profunditat de fins a 100 metres. "Encara no ha sigut determinada l’edat exacta de l’animal però suposem que devia ser aproximadament d’un any o lleugerament més gran", va calcular l’investigador sobre la petita Yana.
Segons l’expert, les cries de mamut creixien més ràpid que les dels cavalls, bisons i llops de l’actualitat, ja que les condicions climàtiques llavors eren molt més severes i necessitaven madurar més ràpidament abans que arribés el fred hivernal.
Partit per la meitat
Notícies relacionadesL’exemplar d’aquesta cria va ser trobat per veïns de la localitat de Batagai. "Van ser en el moment i al lloc precís per veure com la meitat del cos emergia de la paret del cràter, a una profunditat de 40 metres", va comentar Txepràsov. També va explicar que, a causa del pes i a la pressió de la terra, el cos de Yana es va partir per la meitat: la part de dalt va caure al fons del cràter, mentre que la inferior, que preservava la pelvis i les extremitats posteriors va quedar conservada al permafrost i va poder ser recuperada posteriorment pels especialistes.
El rector de la Universitat Federal de Yakutia, Anatoli Mikolaiv, va assenyalar que una troballa com aquesta "no es produeix cada any, es tracta realment de casualitat i de sort", ja que si hagués passat alguns dies o setmanes després "no hauria estat tan ben conservada". "És un succés únic no només per a la nostra universitat sinó per a la ciència russa i mundial", va concloure el científic.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- UNA FONT D’ESTRÈS Batalla familiar pels regals de Nadal
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’