L’escola serà gratuïta el curs que ve per als nens a partir d’1 any
El Pla de Govern 2024-2027 inclou implementar la gratuïtat d’I1 durant el curs 2025-2026 i impulsar l’aprovació de la llei d’universalització del cicle inicial d’educació infantil.
El camí cap a l’anhelada universalitat de l’escola infantil (l’etapa dels 0 als 3 anys) farà un nou pas endavant el curs vinent (2025-2026), amb la implementació de la gratuïtat d’I1 (nens d’1 any) en els centres públics recollida en el Pla de Govern 2024-2027. Un full de ruta que inclou a més, "impulsar l’aprovació" de la llei d’universalització i gratuïtat del cicle inicial d’educació infantil [0-3], així com "incrementar el finançament de les escoles infantils i les llars d’infants d’iniciativa social, de manera que es redueixin de manera gradual els costos familiars fins a arribar a la gratuïtat de l’etapa educativa dels 0 als 3 anys". Entre els compromisos també figura "acordar amb el món local un marc de finançament suficient i estable per mantenir la gratuïtat d’I2".
El 27 de novembre, la consellera Esther Niubó va explicar al Parlament que el Govern publicaria pròximament una convocatòria d’ajudes als ens locals per valor de 60 milions amb l’objectiu de finançar la creació d’aproximadament 6.000 noves places per al curs 2025-2026.
Crear més places públiques
La consellera reconeixia que la cobertura actual del 46% d’escolarització en l’etapa 0-3 no és la desitjada, per la qual cosa, va explicar, el seu Govern "treballava en una sèrie de mesures per avançar cap a la universalització". Entre aquestes, situava la necessitat de crear més places públiques i posava a disposició dels ajuntaments la partida esmentada de 60 milions que servirà per finançar amb 10.000 euros la creació de cada nova plaça. De fet, en seu parlamentària va assegurar que l’objectiu és aconseguir crear "moltes places" públiques al llarg del 2025 perquè entrin en funcionament en el curs 2026-2027.
Pocs dies abans, a mitjans de novembre, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) va organitzar a Barcelona la jornada Educar en l’etapa 0-6, implementació d’un model d’educació de qualitat, a la qual la consellera no va poder acudir, però va gravar un vídeo expressament per a l’ocasió en què apuntava alguns dels reptes de l’etapa i assenyalava que es proposa potenciar el 0-6, "imprescindible per detectar a temps els primers senyals d’alerta". En aquesta ocasió, també va remarcar el seu compromís per "avançar cap a la universalització de l’oferta i la garantia de qualitat", perquè és una "etapa fonamental", un compromís que poques setmanes després s’ha vist plasmat en el Pla de Govern.
Malgrat la importància de l’anunci –van córrer rius de tinta amb l’anunci l’abril del 2022 de la gratuïtat d’I2 iniciada el setembre del mateix any–, aquest va passar el divendres pràcticament desapercebut entre les 259 mesures anunciades pel Pla de Govern: de la construcció de 50.000 pisos protegits fins al 2030 al traspàs de Rodalies. La Conselleria d’Educació, de qui en depèn l’execució, tampoc va treure pit de la mesura al voler situar-se el més lluny possible del focus mediàtic al coincidir en el temps amb la polèmica sobre la proposta de canvis en el batxillerat, encara sense resoldre. L’última aparició davant la premsa de la consellera va ser el dimarts 17 desembre, per sortir de passada de la tempesta política desencadenada per l’anunci del pas de les literatures catalana i castellana de matèries de modalitat a segon de batxillerat a optatives a primer.