La Generalitat reclama al ministeri més jutges fora de BCN

A partir de febrer estaran a punt a la Ciutat de la Justícia les dependències per als cinc nous magistrats que reforçaran la lluita contra la multireincidència.

Per Espadaler, la nova llei «representa un canvi de paradigma»

La Generalitat reclama al ministeri més jutges fora de BCN
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, va reclamar ahir al seu homòleg en l’Executiu espanyol, Félix Bolaños, la creació de més places de jutges per a fora de la ciutat de Barcelona, on està previst que en el primer trimestre del 2025 s’activin cinc magistrats de reforç per lluitar contra la multireincidència. En una reunió celebrada a Madrid, el representant del Govern català va expressar al ministre la necessitat de donar resposta a la falta d’òrgans judicials a Catalunya, més enllà del pla de xoc contra la multireincidència previst per a la capital catalana. L’objectiu: "Descongestionar altres jurisdiccions i territoris diferents de l’àmbit penal de la ciutat de Barcelona".

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també reclama més jutges des de fa temps. Fa uns mesos, va calcular que serien necessàries unes 119 noves places. Però com que aquesta cobertura "a curt i mitjà termini no és realista, i per identificar les necessitats més apressants", va rebaixar la petició a 55 jutges nous (25 a la província de Barcelona) i a 14 places de magistrat en el TSJC i les audiències provincials. En total, 69. Fa temps que l’alt tribunal alerta del "greu risc d’afectació al dret dels ciutadans a un judici en un temps raonable".

Normativa d’eficiència

Notícies relacionades

Espadaler tenia al cap el plantejament d’ampliar el nombre de jutges des que es va fer càrrec de la cartera, i així ho va comunicar ahir al ministre Bolaños. Les fonts de l’Executiu català consultades per aquest diari van precisar que el nombre exacte de jutges requerits depèn de la implantació de la nova llei d’eficiència del servei públic de la justícia, que està previst que entri en vigor al gener. Amb aquesta normativa es creen tribunals d’instància, que suposarà la supressió dels jutjats unipersonals (amb només un jutge) i la creació d’un òrgan col·legiat en cada partit judicial que agruparà, en les respectives seccions especialitzades, els jutges existents en aquest territori. És llavors quan es podran valorar de manera ajustada les carències.

En aquest sentit, Espadaler va expressar ahir a Bolaños la "predisposició" del Govern d’implementar amb celeritat aquesta nova llei, sobretot pel que fa a la creació dels tribunals d’instància, l’oficina judicial, les oficines municipals de justícia i el reforç dels jutges de pau, així com la introducció de mecanismes alternatius de resolució de conflictes com la mediació, en l’àmbit civil i mercantil, segons fonts de Justícia. Segons el conseller, aquesta normativa "representa un canvi de paradigma al modernitzar el Departament de Justícia, passant d’una de vuitcentista a una que és pròpia del segle XXI". En la reunió, Espadaler i Bolaños també van marcar el calendari per als reforços judicial contra la multireincidència a la ciutat de Barcelona, que suposa la incorporació de quatre jutges penals per a la celebració de judicis ràpids per a delictes fins a cinc anys de presó. El conseller va garantir que a partir de febrer ja estaran disponibles i adequats els espais per ubicar aquestes dependències a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.