CIÈNCIA

La sonda Parker sobreviu al viatge més pròxim al Sol

La nau, que va arribar a estar a 6,1 milions de quilòmetres de l’astre, s’ha convertit en la més veloç de la història al desplaçar-se a 692.000 km/h.

La NASA espera rebre les primeres dades científiques de la maniobra a partir de l’1 de gener

La sonda Parker sobreviu  al viatge més pròxim al Sol
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La NASA va rebre ahir de matinada un senyal històric de l’espai: la sonda Parker, que estudia el Sol traçant òrbites molt pròximes al seu voltant, es va convertir en la primera nau –de fet, en el primer objecte creat per humans– que ha sobreviscut a tocar pràcticament el Sol després d’haver-se acostat a una distància 10 vegades inferior que la que el separa de Mercuri. Concretament, va passar a només 6,1 milions de quilòmetres de la superfície solar mentre es movia a uns 692.000 quilòmetres per hora, la màxima velocitat mai assolida per una sonda espacial.

La insòlita maniobra va tenir lloc el dia 24. Poc abans, les emissions van quedar interrompudes. Prop de 48 hores més tard, l’equip d’operacions de la missió al Laboratori de Física Aplicada (APL) de la Universitat Johns Hopkins va rebre el senyal just abans de la mitjanit del 26 de desembre. Una vegada recuperat el contacte, a través del qual la nau va indicar que es trobava en bon estat i funcionava amb normalitat, l’agència espacial dels EUA espera rebre les dades precises de l’operació a partir del dia 1 de gener. Tot i que les temperatures poden arribar a superar el milió de graus, la calor a què ha de fer front l’escut tèrmic de la nau va rondar els 1.400ºC.

Segons va explicar ahir la NASA, aquest estudi detallat del Sol permet a la sonda Parker Solar prendre mesuraments que ajuden els científics a comprendre millor com el material d’aquesta regió s’escalfa a milions de graus, rastrejar l’origen del vent solar (un flux continu de material que s’escapa del Sol) i descobrir com les partícules energètiques s’acceleren fins a assolir una velocitat pròxima a la de la llum. Els acostaments anteriors han ajudat els científics a identificar els orígens de les estructures en el vent solar i a cartografiar el límit exterior de l’atmosfera del Sol.

Per tant, aquest històric viatge que va arrencar la nit de Nadal marca una fita en la ciència solar i podria canviar la nostra comprensió sobre la física solar. Ser tan a prop, poder estudiar el Sol pràcticament in situ, és una oportunitat única en la història que obre una nova finestra en la investigació solar.

La sonda Parker es va llançar l’agost del 2018 en una missió de set anys de durada que té l’objectiu d’aprofundir en la comprensió científica del Sol, així com ajudar a pronosticar els esdeveniments meteorològics espacials que poden afectar la vida a la Terra. Aquesta investigació, manté la NASA, podria proporcionar a la Terra un temps valuós per protegir els nostres sistemes més vulnerables en cas d’una erupció solar de nivell sever.

Notícies relacionades

¿Per què es diu Parker?

El nom de la sonda ret homenatge a la historiografia solar. Va ser batejada en homenatge a Eugene Parker, investigador pioner en la comprensió científica del Sol que va morir el 2022 als 94 anys. Parker va proposar idees revolucionàries sobre els vents solars, un corrent continu de partícules carregades que emanen del Sol. Les seves idees van ser rebudes amb escepticisme, però, com acostuma a passar, les seves teories van ser confirmades posteriorment i Parker ha acabat convertit en una influent figura de l’astrofísica.