Com nòvios per sempre
Vivim sempre a la recerca de l’amor i la felicitat. Però, quan ja fa una estoneta que rodem per aquest món, sabem que les promeses que pengen únicament del fil buit de la il·lusió trontollen i trontollen fins a esclafir-se contra la realitat. Així que, cada vegada més, i és tendència aquí i a Europa, en arribar a l’edat adulta i la vellesa, amb diferents biografies familiars prèvies, elles i ells troben en el model LAT (viure junts però separats, de l’anglès ‘living apart together’) una bona fórmula de relació. Compromesa, realista, romàntica i fins i tot més lliure, especialment quan la decisió és madura i no deriva de les circumstàncies.
El LAT en les persones adultes grans no es configura com una etapa de transició i festeig cap a una convivència sota un mateix sostre, com és habitual en la joventut: és fórmula establerta com a duradora en el temps i estable intrínsecament.
Notícies relacionadesEls dos membres del LAT se senten parella i així els reconeixen amics i familiars. Cadascú té la seva pròpia llar, dormen junts diversos dies a la setmana en una de les dues cases –majoritàriament a menys de 30 minuts de distància–, comparteixen sortides i projectes, alhora que ofereixen espai i temps a les seves activitats i persones properes. Com que s’estalvien la convivència en una mateixa llar, es redueixen les friccions del dia a dia, que tant frustren l’harmonia i l’amor. Mantenir l’espai personal mentre es gaudeix d’una connexió íntima pot comportar, doncs, un equilibri entre la independència i la intimitat molt saludable emocionalment. El LAT pot fins i tot ser més beneficiós per a les dones, ja que permet una igualtat de gènere més gran dins de la relació (elles són més lliures per prendre les seves decisions i no han d’ocupar-se, per altra banda, de portar la casa d’ells).
Què passa quan un dels dos membres té problemes de salut o de qualsevol altre tipus? Doncs hi actua el compromís, perquè estimar-se és cuidar-se. Per cert, ja va sent hora que, en la reglamentació de les parelles de fet, allò d’un mateix sostre sigui una elecció i no una obligació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Gestió polèmica Orriols carrega contra Bonpreu per denegar ajudes a la residència de Ripoll
- Mercat laboral Les alces del salari mínim atrapen la feina qualificada
- Ensenyament públic Catalunya finançarà les escoles per la seva complexitat i mida
- BARCELONEJANT La Milla d’Or friqui
- Judici Nacho Vidal al·lega davant la jutge que conduïa després de ser drogat en una casa de cites