L’AMB té tres anys per desenvolupar la ZBE

Un decret del Govern obliga els municipis de més de 50.000 habitants a impedir que hi circulin els cotxes amb etiqueta B a partir del gener del 2028.

La norma ha indignat els municipis perquè perjudica les rendes més modestes

L’AMB té tres anys per desenvolupar la ZBE
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La decisió del Govern de Salvador Illa de mantenir el decret sobre les zones de baixes emissions (ZBE) obliga els municipis de més de 50.000 habitants a impedir que els cotxes amb etiqueta B, la groga, circulin a partir de l’1 de gener del 2028 per aquests perímetres restringits.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), pionera en la posada en marxa d’aquesta mesura per reduir la contaminació, haurà de redactar una ordenança per desenvolupar una ZBE que compleixi amb els objectius del decret aprovat durant aquest estiu.

La norma va indignar alguns ajuntaments com per exemple el de Badalona, perquè considera que perjudica els veïns amb rendes modestes i els petits empresaris i autònoms.

Malgrat això, serà d’aplicació obligatòria. Tot i així, fonts del Govern ja han deixat clar que la seva intenció és acompanyar tots els consistoris per facilitar la instauració d’aquests sistemes. A priori, l’AMB ho té fàcil perquè ja té una ZBE en vigor. El que s’haurà de decidir és si s’amplia per arribar a cobrir el 25% de cada localitat afectada i com s’ha de fer.

De tota manera, ara mateix, el decret obre la porta a permetre ZBE supramunicipals, acceptant que el percentatge de ZBE no sigui igual per a cada ciutat que hi estigui implicada. La zona de baixes emissions de les rondes és el gran exemple de ZBE supramunicipal. Cal veure, però, si es mantindrà tal com està o si s’hi afegiran altres zones de baixes emissions metropolitanes per complir amb el que diu el decret.

Rebaixar la contaminació

Fonts del Departament de Territori donen per fet que els consistoris afectats ja estan estudiant com es poden fer viables les zones de baixes emissions més restrictives amb el veto a l’etiqueta B inclòs i les excepcions pertinents. En l’àmbit de les excepcions, el decret ofereix marge d’actuació.

Notícies relacionades

L’objectiu del decret és rebaixar la contaminació per arribar als objectius que la Unió Europea marca per al 2030 en matèria de qualitat de l’aire.

Ara per ara, tant Barcelona com la resta de l’àrea metropolitana tenen els indicadors disparats i per damunt dels valors europeus, que cada vegada seran més restrictius de manera progressiva.