Mor Joan Guinovart, fundador de l’Institut de Recerca Biomèdica

"Ha sigut una figura clau en la bioquímica, i ha deixat una empremta inesborrable tant en l’àmbit científic com de gestió", diu l’organisme

Mor Joan Guinovart, fundador de l’Institut de Recerca Biomèdica

Carlos Montañés

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El fundador i primer director de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), Joan Guinovart, va morir ahir de matinada. La notícia la va donar a conèixer l’institut a través de la xarxa social X. Guinovart ha sigut l’alma mater de l’IRB: el va dirigir des de la seva fundació el 2005 fins al 2018, quan va passar el testimoni a l’investigador Francesc Posas. Després de l’etapa de lideratge, va seguir vinculat a la institució com a professor emèrit, representant i assessor.

Era llicenciat en Química i Farmàcia (1969) per la UB, on es va doctorar en Bioquímica (1973). Especialista en Bioquímica Clínica i Anàlisis Clíniques, va treballar durant la seva etapa postdoctoral en el Departament de Farmacologia de la Universitat de Virginia (1974-75). Va centrar la seva tasca científica en el metabolisme del glucogen, relacionat amb la diabetis i les patologies neurodegeneratives com la malaltia de Lafora.

Notícies relacionades

Tot i que va néixer a Tarragona el 1947 i es va criar a la ciutat –feia els deures a l’antic Central Cinema de Tarragona, cine propietat de la seva família, mentre la mare despatxava entrades–, Guinovart es va arrelar al districte barceloní de les Corts.

Del 2015 al 2018 va ostentar la presidència de la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular (IUBMB, per les seves sigles en anglès), un prestigiós ens que reuneix biòlegs i bioquímics moleculars de 77 països per promoure la recerca i la formació en aquest àmbit arreu del món. Va ser el primer científic que presidia la IUBMB des d’Espanya.