Plantacions de maria causen el 40% dels fraus de la llum

Endesa apel·la a la col·laboració ciutadana per denunciar els ‘punxaments’, que són un perill d’incendi per sobrecàrrega a la xarxa.

Plantacions de maria causen el 40% dels fraus de la llum
2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

En els dispositius policials que tenen l’objectiu de desmantellar una plantació de marihuana a l’interior d’una vivenda o un local, és habitual comptar amb la col·laboració dels tècnics d’Endesa. Tant els grups criminals com aquells narcotraficants que decideixen instal·lar-se pel seu compte no poden fer front a l’alta despesa d’energia elèctrica que suposa mantenir un cultiu. Per això, solen fer enganxaments fraudulents del corrent elèctric més pròxim al lloc de la plantació.

Quan la marihuana s’ubica en una nau industrial o una vivenda unifamiliar, el punxament, com es denomina a obtenir energia sense pagar-la, es fa d’una instal·lació externa de la companyia, mentre que a les plantacions ubicades en narcopisos se sol treure el subministrament del mateix edifici. Els dos mètodes suposen un delicte per frau elèctric, però, a més, els punxaments en vivendes compartides generen un risc important per a la resta de veïns.

Segons assenyalen fonts de la companyia a EL PERIÓDICO, en els últims anys s’han registrat nombrosos casos d’incendis per sobrecàrrega a diversos pisos dedicats a la marihuana. Quan el punxament es dona en un bloc de vivendes, es tracta d’"una amenaça per a la seguretat de la resta de persones que hi viuen" i també comporta que hi hagi un descens en la qualitat del subministrament.

Fins al setembre passat, Endesa havia iniciat uns 16.500 expedients per frau elèctric d’uns 347.231.027 kw d’energia. D’ells, uns 131.969.158 kw estaven relacionats amb la marihuana: un 38% del total d’expedients per frau. En 10 mesos del 2024 s’havia defraudat més energia per cultius d’aquesta droga a Catalunya que en tot el 2022, quan van ser 127.2000.335 kw.

Denúncies anònimes

Per combatre aquest delicte, la companyia té oberts diversos canals per rebre denúncies anònimes i considera "crucial" la col·laboració ciutadana per lluitar contra aquest delicte. L’any passat aquest tipus d’avisos de veïns va permetre descobrir més de 2.750 fraus. Davant d’una sospita, els usuaris poden alertar per correu electrònic, telèfon gratuït o formulari al web. Durant el 2024, a través d’aquestes vies es van registrar 55.000 denúncies que van permetre realitzar 21.260 inspeccions a la xarxa.

Notícies relacionades

Quan Endesa rep aquestes denúncies, avisa la policia, que inicia una investigació per localitzar el cultiu i desmantellar-lo. A més, l’empresa també té eines, com la intel·ligència artificial, per detectar una activitat poc usual en el subministrament elèctric d’una vivenda, cosa que incrementa la sospita de l’existència d’una plantació. Endesa indica que es tracta d’un tipus de frau cada vegada més professionalitzat i amb una alta taxa de reincidència. També destaca que el Codi Penal espanyol imposa per aquest delicte una pena de multa, a diferència de països com França, Alemanya, Portugal o Itàlia, on es considera més greu i pot estar castigat amb penes de presó.

Cada vegada hi ha més plantacions dins de locals, naus industrials i immobles, ja que els grups organitzats el que pretenen és aconseguir quatre collites a l’any per rendibilitzar al màxim la inversió realitzada, que cada vegada és més alta. Fonts dels Mossos remarquen que els cultius estan cada vegada més tecnificats, amb làmpades i llums especials per accelerar el creixement, sistemes de regadiu, ventilació i equips de control que funcionen les 24 hores.