Espectacle celeste

Febre per les aurores boreals

Aquest fenomen, típic de les zones polars del planeta, s’ha vist recentment al cel espanyol i es podria tornar a repetir en els pròxims mesos a causa de la intensa activitat del Sol.

Febre per les aurores boreals
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

En els últims mesos, al cel espanyol s’ha pogut veure una estampa una mica inusual: l’aparició d’aurores boreals il·luminant la capa nocturna. Dimecres a la nit, per exemple, aquest fenomen típic de les zones polars es va veure al cel del nord d’Espanya i va deixar imatges espectaculars des de Galícia fins a Astúries. Al maig, aquest espectacle celeste també va il·luminar el cel a Catalunya i en alguns punts va aparèixer com el més intens dels últims 150 anys. ¿Però per què les aurores boreals s’estan deixant veure a Espanya? I sobretot, ¿per què és tan difícil saber com i quan passaran en aquestes latituds del planeta?

Doncs bé, la màgia de les aurores és, en el fons, una qüestió de física. Concretament, de la física de l’astre rei: el Sol. I és que aquest fenomen té el seu origen en el vaivé del vent solar i en les partícules que es desprenen de l’estrella situada en el centre del nostre veïnat galàctic, que viatgen per l’espai i xoquen amb l’atmosfera del nostre planeta. Normalment, aquest flux se sol deixar veure a les zones polars del planeta i, més concretament, entre els 60° als 75° graus de latitud tant en l’hemisferi nord (aurores boreals) com en l’hemisferi sud (aurores australs). Però en ocasions, com ha passat en els últims mesos, el frenesí de l’activitat solar provoca que aquest fenomen també es deixi entreveure en altres latituds del planeta.

Les inusuals aurores boreals albirades últimament a Espanya estan directament relacionades amb la convulsa etapa que viu en aquests moments el Sol, que travessa un dels períodes d’activitat més frenètics de l’última dècada. Durant aquesta fase, que forma part del cicle natural de l’estrella, l’activitat electromagnètica augmenta de manera considerable i s’expulsen potents flamarades solars. Aquest procés, d’una banda, està afavorint l’aparició d’aurores en latituds poc habituals com és el cas d’Espanya. Però, d’altra banda, aquest fenomen també es relaciona amb alteracions en les comunicacions per ràdio de llarga distància o els senyals de navegació via GPS.

Notícies relacionades

Flamarades

I ara arriba la pregunta del milió, que no és cap altra que com i quan podem preveure l’arribada d’aurores boreals a Espanya. I com sempre, la resposta és més complicada del que sembla. En aquests moments, de fet, sabem que el Sol passa la seva etapa més frenètica dels últims anys i que, probablement, es trobi a prop del punt màxim d’activitat de l’actual cicle. Segons algunes estimacions, això s’hauria produït en els últims mesos, mentre que d’altres estimen que el punt fort encara ha d’arribar. Alguns científics prediuen que l’apogeu de flamarades es donarà a mitjans d’aquest 2025.

Temes:

Espanyol Física