Virus respiratoris
La grip tensa les urgències i relleva la covid per primera vegada des del 2020
L’epidèmia encara no ha arribat al pic i Salut preveu que segueixi la pujada durant les pròximes dues o tres setmanes. Al Clínic hi ha demores de fins a 10 hores i al del Mar hi havia ahir 53 pacients que portaven més de 24 hores.
«Potser és la temporada més tranquil·la dels últims anys», segons un expert
La grip principalment i altres virus respiratoris com el rinovirus (el del refredat comú) estan ja generant una "pressió molt alta" en les urgències d’hospitals com el de Sant Pau o el Clínic. És la primera vegada, des de la irrupció de la pandèmia del SARS-CoV-2 (març del 2020), que la circulació de la grip s’imposa amb tanta força a la de la Covid-19. D’aquesta última amb prou feines se n’estan veient casos. "Això marca que hem arribat a la situació prepandèmia", assenyala Robert Güerri, cap de la secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona.
També els centres d’atenció primària (CAP) estan veient ja molts quadros virals amb febre, la majoria dels quals "semblen grip" però, al no fer-se ja tests que diferencien aquest virus del SARS-CoV-2, els metges no saben amb certesa de quin dels dos es tracta, segons la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). Amb tot, l’epidèmia de grip d’aquesta temporada encara no ha tocat el seu sostre i la Conselleria de Salut preveu que segueixi el seu ascens durant les pròximes dues o tres setmanes. Hi ha molts pacients que van a les urgències dels hospitals catalans per "iniciativa pròpia" i "molta activitat" del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), així com "molta ocupació hospitalària", segons sanitaris de Sant Pau, que reconeixen que "la pressió és constantment alta des de fa tres setmanes". Per la seva banda, a les urgències de l’Hospital Clínic hi ha "demores de fins a 10 hores". L’Hospital del Mar tenia ahir 211 pacients a urgències i 53 d’ells portaven més de 24 hores allà .
"Ja l’any passat no hi va haver tanta Covid com les temporades anteriors, però aquest any és molt notable. La Covid no ha fet a penes acte de presència, com tampoc el VRS –gràcies, aquest últim, a la campanya d’immunització [en nadons de fins a sis mesos]–. Potser aquesta és la temporada de virus respiratoris més tranquil·la dels últims anys", assenyala Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de Catalunya. Tot i que Mendioroz espera que els casos de grip augmentin les pròximes setmanes, "no sembla que s’hagi d’arribar a nivells molt alts".
Aquest epidemiòleg creu, a més, que el fet que aquest any la vacuna s’hagi ajustat "bastant" a les soques de la grip que circulen és el que fa que aquesta temporada estigui sent més tranquil·la que les anteriors. "De Covid pràcticament no n’estem veient. En canvi sí que veiem grip i VRS. Sobretot el que hi ha és grip. És una mica el panorama que vèiem abans del 2020", certifica també María Ángeles Marcos, cap de la secció de Virologia de l’Hospital Clínic.
Passa perquè, normalment, quan un virus "despunta" molt, els altres desapareixen. Va passar els primers anys de la pandèmia, en els quals pràcticament només circulava la Covid. L’any passat cocirculaven la Covid i la grip, però aquest any la grip ha desbancat la Covid. "Ja estem en fase d’epidèmia de grip i sabem que, quan arribem al nivell més alt, probablement se saturaran les urgències", adverteix aquesta doctora.
Segons les últimes dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (Sivic), de la Conselleria de Salut, que daten de dimarts, la transmissió de la Covid-19 es manté en nivell basal (és a dir, mínima), mentre que la de la grip està en "marcat ascens" amb 205 casos per 100.000 habitants. També hi ha un "lleuger ascens" del virus respiratori sincitial (VRS), amb 110 casos per 100.000 habitants.
Les pròximes setmanes
Notícies relacionadesPerò els experts creuen que les dades que ara mateix reflecteixen el Sivic "no són representatives" i que és probable que la incidència de la grip sigui més elevada. "Aquesta setmana hi ha vacances i no es fan tantes proves. En la grip hi ha una clara tendència d’augment i s’està veient fonamentalment en persones d’edat avançada i infants", apunta per la seva banda l’epidemiòleg Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic. Trilla creu que la "càrrega important" de grip i refredats apareixerà en les pròximes setmanes.
Alguns hospitals, però, asseguren estar ja "col·lapsats", com l’Hospital de Terrassa. Els passadissos de les urgències d’aquest centre, segons els seus sanitaris, estan "plens de gent" amb virus respiratoris. Hi ha molt "pacient crònic descompensat" i uns "30 o 40 pacients" pendents d’ingrés que haurien de ser a planta però que no hi són perquè, segons aquestes fonts, hi ha "llits tancats". D’altres, com l’Hospital de Mataró, sense estar "col·lapsats", estan veient "molta grip B amb símptomes intestinals". "Ara no hi ha un pic com per dir que estem atapeïts de pacients, però sabem que d’aquí a uns dies sí que estarem col·lapsats perquè aquests dies la gent ha estat socialitzant", adverteixen des d’aquest centre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.