Llunes de sang, desfilada de planetes, eclipsi parcial...

L’any estarà marcat per l’espectacular pas del "cometa del segle", que es podrà veure a simple vista des de tot el territori espanyol.

Llunes de sang, desfilada de planetes, eclipsi parcial...
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Aquest 2025 s’espera un eclipsi solar, dos eclipsis lunars, el pas d’un cometa tan i tan brillant que serà visible a simple vista des del nostre planeta i una espectacular desfilada planetària en el qual tots els planetes del nostre Sistema Solar es mostraran alhora al cel nocturn. Tots aquests esdeveniments astronòmics se sumaran al ja per si sol fascinant calendari de pluges d’estrelles que, com cada any, deixaran caure milers de milions de meteors al nostre planeta i, seguint la tradició, donaran l’oportunitat única de demanar un desig per a cada un d’ells.

A Espanya, el gran esdeveniment astronòmic de l’any serà l’eclipsi parcial de Sol, que es produirà el 29 de març i serà visible des de tota la Península. Aquesta és la primera vegada en molts anys que l’eclipsi parcial serà visible des de gairebé qualsevol punt de la geografia espanyola. El fenomen començarà cap a les 11 del matí (hora peninsular espanyola) i durarà fins passades les 12.30 del migdia. En el seu moment de màxima esplendor, l’ombra de la Lluna cobrirà el 23% de la silueta del Sol, l’equivalent a una mossegada, i deixarà la característica estampa d’un eclipsi solar parcial. Aquest esdeveniment servirà de preparatiu per al gran eclipsi solar del 12 d’agost del 2026, el primer de com aquest en més de 100 anys.

Aquest any en el cel espanyol també es podran veure dos eclipsis lunars, un esdeveniment que, tot i que crida menys l’atenció que el diürn, tornarà a tenyir la Lluna de vermell durant unes hores. Popularment es coneix com a lluna de sang. El primer eclipsi lunar tindrà lloc el 14 de març i serà visible en la seva totalitat des del centre i l’oest de la Península, així com a les illes Canàries, Ceuta i Melilla.

El segon eclipsi lunar es produirà el 7 de setembre. En el primer cas, el punt màxim de l’eclipsi serà cap a les 6.45 del matí, mentre que, en el segon, el moment més espectacular es produirà cap a les 21:50 (hora peninsular espanyola). Una altra data clau seran les nits al voltant del 13 i 14 de gener, quan s’espera l’arribada del "cometa del segle" al seu periheli, és a dir, el punt més proper al Sol en tot el seu recorregut. Serà tan i tan brillant que es podrà veure a simple vista fins i tot des del nostre planeta. Aquest cos celeste, tècnicament conegut com ATLAS (C/2024 G3), va ser descobert a principis de l’any passat i ja es va deixar veure fa uns mesos en el cel espanyol.

Ús de binoculars

Notícies relacionades

Un dels fenòmens més impressionants, tot i que, paradoxalment, menys vistosos, sorgirà a finals de febrer. És quan s’espera el que els astrònoms defineixen com a "desfilada planetària", un moment en què tots els planetes del Sistema Solar es deixaran veure en el cel nocturn. Des d’Espanya, entre el 25 i el 28 de febrer, Mercuri i Saturn apareixeran a prop de l’horitzó just després del capvespre, mentre que Venus, Júpiter i Mart es deixaran veure en una posició més elevada durant la nit. Urà i Neptú també seran visibles durant aquell període, tot i que farà falta utilitzar binoculars o un telescopi per poder-los veure.

A més, també podrem viure les espectaculars pluges d’estels. Les més espectaculars seran els Quadràntids (2 i 3 de gener), els Lírids (21 i 22 d’abril), els Aquàrids (3 i 4 de maig), els Perseids (12 i 13 d’agost), els Oriònids (22 i 23 d’octubre) i els Gemínids (12 i 13 de desembre).

Temes:

Lluna Univers