Només el 51% dels majors de 70 anys s’han vacunat

Els metges alerten de les baixes xifres d’immunització a Catalunya i criden a no banalitzar l’impacte que podria tenir una onada dels virus respiratoris.

Els metges miren de reüll els brots de grip aviària en aus i vaques als Estats Units

Només el 51% dels majors de 70 anys s’han vacunat
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els metges esperen que la grip d’aquest any, que és ja una epidèmia i està en ascens, no doni grans disgustos perquè la vacuna protegeix "raonablement bé" dels virus A i B que estan circulant. "Tots dos estan raonablement ben coberts per la vacuna", afirma l’epidemiòleg Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona. Creu que la taxa vacunal és millorable, ja que des del 2021 hi ha un "descens" de la immunització en persones d’edat avançada. Catalunya vacuna també de la grip els infants des de sis mesos fins a cinc anys, però els pediatres demanen ampliar-la fins als 18.

En la gent de més de 80 anys, només el 55% han rebut la vacuna de la covid i un 65% la de la grip. En la franja d’edat compresa entre els 70 i els 79 anys, els percentatges són un 40% i un 51%, respectivament. "Són xifres baixes. S’està banalitzant l’impacte que pot tenir una onada de grip o de covid i sembla que ja no recordem el que passava fa pocs anys", adverteix Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). Caylà demana als sanitaris que siguin "proactius" i que ofereixin la vacunació als pacients sense immunitzar que acudeixin al centre de salut.

Però, segons el doctor Trilla, encara hi ha temps perquè la gent es vacuni. "Com que l’epidèmia de grip encara està pujant i la de la covid encara no ha començat, som a temps de vacunar totes les persones que vulguin immunitzar-se i així evitar ingressos hospitalaris", assenyala. Fa un parell de setmanes, la Conselleria de Salut va obrir la vacunació sense cita prèvia per facilitar la immunització a les persones que encara no ho havien fet.

Segons María Ángeles Marcos, cap de la secció de Virologia del Clínic, malgrat que el virus de la grip evoluciona i cada any en canvien les soques, aquest any la vacuna s’hi ajusta bastant. Com que la vacuna coincideix "bastant bé amb el que està circulant", l’"esperable" és que produeixi "menys pressió hospitalària", segons Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de Catalunya. "Potser aquesta és la temporada de virus respiratoris més tranquil·la dels últims anys", assegura Mendioroz.

Més percentatge

Però les taxes vacunals són millorables. "Només s’han vacunat una de cada dues persones que haurien de fer-ho. Ens agradaria que el percentatge fos més elevat", reconeix aquest epidemiòleg. Mendioroz, no obstant, creu que aquest any serà "relativament tranquil" comparat amb anys anteriors, perquè hi ha pocs casos de covid i de virus respiratori sincitial (VRS), i la grip està coberta amb la vacuna.

Els metges també miren de reüll els brots de grip aviària en ocells de corral i de vaques lleteres que s’estan produint als Estats Units. A Espanya i a Europa se n’han donat casos esporàdics, de moment. "Hi ha motius per estar preocupats, perquè, al cap i a la fi, és una grip A. Afecta fonamentalment aus, però ha anat evolucionant cap a certs mamífers i cap a l’home. No obstant, de moment no hi ha una bona transmissió d’humà a humà", diu la doctora Marcos.

Notícies relacionades

El que sí que inquieta els experts és que sorgeixi una mutació en l’hemoaglutinina (una proteïna que ajuda les partícules del virus a unir-se a les cèl·lules i, per tant, facilita la infecció) que acabi "afavorint" la transmissió de la grip aviària de persona a persona. "Això podria arribar a ser una pandèmia. Ara mateix no ho és i no estem en aquest punt. No sabem quant trigarà a ser-ho. L’important és la vigilància epidemiològica", assenyala Marcos.

Per la seva banda, Mendioroz destaca que la grip aviària està tenint "bastantes conseqüències" en les explotacions agrícoles ramaderes i sobre la pròpia fauna natural. "A Catalunya només hem vist casos en aus", explica aquest epidemiòleg.