Catalunya augmenta els controls d’abocaments irregulars de purins

El Govern ha aprovat una nova fórmula més exigent per gestionar les dejeccions ramaderes, que són les principals causants de contaminació difusa a Catalunya.

Catalunya augmenta els controls d’abocaments irregulars de purins
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El problema dels abocaments irregulars de purins (les dejeccions ramaderes), sobretot procedents de granges de porcs, és la principal causa de contaminació difusa a Catalunya. Des d’aquest 2025, s’impulsen mesures per garantir una gestió més sostenible i eficient. El Departament d’Agricultura ha creat una comissió per analitzar la situació de les plantes de gestió de purins.

Segons assenyalen fonts dels Agents Rurals a EL PERIÓDICO, Catalunya ha intensificat les inspeccions i està revisant les actuacions de més granges. "Treballem amb el pla d’inspeccions anuals, cada vegada més amplis, i amb els patrullatges habituals en els quals de vegades detectem abocaments a prop d’un camp", explica Francesc Coll, subinspector d’aquest cos, en declaracions a aquest diari.

Aquestes dejeccions líquides i sòlides, que es generen principalment en instal·lacions de cria intensiva, poden suposar un problema per als camps. Els residus contenen nutrients com ara nitrogen, fòsfor i potassi, que són útils com a fertilitzants però que alhora, en excés, contaminen els aqüífers. En el dia d’avui, més del 70% de les masses d’aigua subterrània gestionades per la Generalitat estan en mal estat, ja que gran quantitat d’aquests purins supera la capacitat d’absorció dels cultius en moltes zones.

A Catalunya, les zones més vulnerables se situen a les comarques de Lleida i la Catalunya central. Un dels punts de preocupació és el transport dels purins. Coll detalla que els rurals han posat el focus sobre aquest problema. Moltes empreses traslladen els purins fins a llocs de tractament o camps lluny de les granges en les quals es produeixen. "El problema és que algunes no utilitzen els GPS obligatoris", adverteix el subinspector.

La Generalitat està estudiant crear un nou centre de gestió a les Masies de Voltregà. Agricultura ha acceptat utilitzar una via alternativa per tractar els purins aquest any. La conselleria ha analitzat la situació i ha portat a terme un estudi per treballar noves propostes que permetin continuar amb l’"activitat ramadera", malgrat que en els últims mesos s’han tancat algunes plantes de gestió. Una possibilitat sobre la taula és la d’utilitzar la planta existent a Alcarràs (Segrià), on la Generalitat informa que hi ha prou espai per poder tractar més purins.

A més, s’ha identificat una bassa amb capacitat per a 4.500 metres cúbics que pot servir "com a pulmó" en cas d’urgència. Durant les pròximes setmanes, els ramaders d’Alcarràs i les Masies de Voltregà hauran de presentar un pla de gestió de dejeccions que hauran de fer públic.

Cas flagrant

L’objectiu del departament és evitar casos com el d’una empresa d’Osona que abocava més purins dels permesos als camps, precisament a les Masies de Voltregà, un dels punts crítics. La Fiscalia de Medi Ambient, en una investigació pionera, va prohibir a la granja abocar més purins, ja que després d’unes indagacions liderades pels rurals, va acreditar que s’havien fet abocaments irregulars.

Notícies relacionades

El fiscal va ordenar als rurals recollir mostres en cinc parcel·les durant un any i es va comprovar que els nivells de nitrogen i fòsfor estaven molt per sobre dels límits permesos. Amb l’excusa de fertilitzar els camps, l’empresa es desfeia dels residus de les dejeccions porcines.

Els agents rurals, amb l’augment de les inspeccions, es proposen detectar més casos irregulars per fer passos endavant en l’erradicació d’aquest problema que amenaça de mort els aqüífers catalans, uns recursos que en plena sequera s’ha demostrat que són clau per disposar de reserves extra d’aigua potable.