Endevini com queda el caganòmetre del 2024
En un petit reducte d’investigació, desenvolupament i imaginació (R+D+I), als afores de Torroella de Montgrí (Baix Empordà, Girona, 12.421 habitants) estan d’enhorabona. Aquest any han fabricat un rècord de 223.000 caganers, la petita i famosa figura del tradicional pessebre català. Han passat 32 anys des que la família Alòs va decidir convertir aquesta escatològica figura en un producte de masses que ja ha merescut l’atenció de la premsa internacional. Marc i Sergi Alòs, els germans hereus del negoci, confessen que els resultats han superat els objectius. A un preu que ronda entre els 15 i els 25 euros per figura, fetes de fang, tenen un exemplar condicionant social: les elaboren els presoners de la presó de Figueres.
Caganer.com, com es diu l’empresa, va tenir el seu gran moment d’expansió durant la pandèmia, quan els germans Alòs van decidir obrir les primeres botigues a Barcelona aprofitant la caiguda dels preus de lloguer. Actualment ja en tenen cinc a la capital catalana, una a Bilbao i una a Madrid. El 90% de les vendes continuen realitzant-se a Catalunya. Les vendes a través de la web comencen a créixer. Això els està permetent generar noves figures i més internacionals. El caganòmetre, una espècie de baròmetre de popularitat, ofereix aquest any un creixement en la demanda del pròxim president dels Estats Units, Donald Trump, i del futbolista del FC Barcelona, Lamine Yamal, que s’uneix a un clàssic de vendes: Leo Messi. Fins i tot Gollum –l’histriònic personatge d’El Senyor dels Anells– i la cantant Taylor Swift tenen figureta.
Notícies relacionadesEn temps d’Elon Musk (i Trump), de debats intensos i eterns sobre els efectes de la intel·ligència artificial en l’evolució dels negocis, i de la renovada i impredictible enginyeria financera, encara queden moments perquè empresaris de tota la vida puguin pensar a generar ocupació i créixer amb les idees més senzilles. Per als Alòs i tants petits empresaris com ells en sectors més o menys tradicionals, complicar-se la vida forma part de la seva essència. S’enfunden el seu vestit de feina lluitant contra aquests molins de vent que es diuen burocràcia i ministres de Treball, la membre del partit comunista Yolanda Díaz, que sembla que el seu únic objectiu és que treballem menys i pitjor, fent la vida impossible a qui vulgui crear ocupació. Almenys des del Ministeri d’Economia hi ha signes de sensatesa per tal de parar-li els peus.
Que Espanya hagi creat 500.000 llocs de treball el 2024 és una gran notícia. Turisme, comerç i sector públic estimulen una economia on quatre de cada deu llocs de treball són per a migrants que treballen en llocs molt diversos: des de la ramaderia fins a empreses tecnològiques d’alt valor afegit. Des d’abans de la crisi financera i econòmica iniciada el 2008, mai s’havia arribat a taxes d’atur tan baixes (11,21%). El vent arriba de cara, malgrat tot. Només falta guanyar valor (per poder pagar millor) i cuidar millor qui crea i fabrica per evitar fugues de talent i d’inversió. No fos cas que Caganer.com i d’altres acabin farts de voler créixer.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.