El que indigna per al 2025
zentauroepp47548228 barcelona 28 03 2019 khalida popal primera capitana sel190331205532 /
¡Bon any nou a tots els lectors! Veurem què ens porta el 2025. De moment, la sorpresa d’haver superat ja el primer quart del segle XXI i com de lluny queden els anys 70. Potser per això soc més de començar l’any amb emoció, soroll i molta gent a casa que no pas amb la pausa de seure a pensar on soc i cap on vull anar. ¿No és això el que fem la resta de l’any? Dia rere dia, mes rere mes, que un any és molt llarg i no vull que se’m faci curt. Aquesta és la penalització d’haver passat un altre any sense grans ensurts. Perquè, quan els sotracs colpegen, pot semblar que el temps s’estanca.
Penso, i aquí ve el gir de guió, en les dones afganeses. Aquesta setmana hem conegut l’última atrocitat ideada per la ment malaltissa dels talibans: prohibir les finestres amb vistes a cases veïnes on visquin dones. És una bogeria real: hi ha homes reals pensant aquestes coses i dones reals patint-les. Moltes d’elles, pràcticament recloses a les seves llars per totes les altres lleis talibanes, seran enterrades en vida. Ni mirar per la finestra, si poden ser vistes.
El 2019, dos anys abans del retorn dels talibans al poder, vaig comissariar la primera edició de l’espai de debat Cruïlla Talks, organitzat pel festival de música Cruïlla, i vam portar a Barcelona Khalida Popal, la fundadora de la selecció femenina de futbol de l’Afganistan. Ja abans que arribessin els talibans, es va haver d’exiliar per amenaces: una dona jugant a futbol? Però, escoltant-la aleshores a Barcelona, encara hi havia marge per a l’esperança perquè les dones estaven decidides a alçar la veu i arriscar-se per guanyar drets. Ella n’era l’exemple. Ara, però, no hi ha valentia que pugui amb els talibans, que literalment han prohibit que tinguin veu en públic.
Notícies relacionadesPenso en els milions de dones cobertes de cap a peus, sense possibilitat d’estudiar; en milers de nenes venudes en matrimoni als vuit o nou anys; penso en la seva esclavitud i en el que la vida els depara entre els murs de la seva casa i m’indigno.
Això és el que desitjo per a tothom el 2025: una injustícia que ens indigni i ens faci ser presents en el món on vivim més enllà dels nostres murs. Un viure actiu i compromès. Hi ha tantes injustícies, properes i llunyanes, que no podem passar-hi de puntetes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.