Espanya ja negocia amb els súpers la devolució d’envasos el 2026

El model, que funciona en altres països d’Europa, s’haurà d’implantar el novembre de l’any vinent i les entitats implicades exigeixen al Govern que compleixi els terminis i faciliti el retorn tant en grans ciutats com en àrees rurals

Espanya ja negocia amb els súpers la devolució d’envasos el 2026
5
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Espanya ja treballa perquè a finals de novembre del 2026 es pugui anar als supermercats i botigues per tornar les ampolles de plàstic, les llaunes i els brics, com es feia dècades enrere. Aquest nou mètode anomenat sistema de devolució i dipòsit de residus (SDDR) i que ja funciona en altres països d’Europa és l’escollit per aprovar una assignatura, el reciclatge dels envasos, que, en el dia d’avui, Espanya suspèn.

Fa poc més d’un mes, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, després de confirmar que es continuen sense assolir els objectius europeus en gestió de residus, va anunciar, tal com diu el decret en vigor, que Espanya disposaria ara de dos anys per implantar aquest model. El mecanisme consisteix a cobrar un dipòsit addicional, que pot anar des dels 0,07 euros als 0,40, aproximadament, al consumidor en el moment de la compra de productes en envasos retornables. Aquesta quantitat es torna quan el client retorna l’envàs buit a un punt de recol·lecció habilitat, que normalment coincideix amb l’establiment de venda. L’objectiu de l’SDDR és reduir els residus que ara s’acumulen en abocadors i que no es reciclen ni es reutilitzen.

Segons ha pogut saber aquest diari, el ministeri ja ha format un grup de treball en el qual participen representants de les entitats implicades i de la societat civil, de les empreses envasadores i dels supermercats. Fonts coneixedores de la tasca que s’està realitzant detallen que s’està avançant, tot i que pronostiquen unes negociacions complexes, perquè el sector dels supermercats ja ha plantejat que el sistema pot ser difícil de posar en pràctica. Argumenten que pot augmentar el cost dels productes i posar en risc llocs de treball. Un dels punts per debatre és el preu del dipòsit, que pot ser una quantitat fixa o variable, en funció del tipus d’envàs.

"És important arribar a acords amb les companyies, però han de tenir clar que aquest sistema ja està inventat i és un èxit", recorda César Sánchez, portaveu de Retorna, una entitat que forma part de l’Aliança Residus Zero. "Tenim la sensació que des del ministeri han posat fil a l’agulla per trobar la millor fórmula que satisfaci tots els actors", afegeix.

Per a les 130 plataformes que formen part d’aquesta aliança que va estar anys reclamant una nova llei de residus, és un èxit que s’hagi decidit apostar de manera decidida per l’aplicació d’aquest sistema. L’última anàlisi del ministeri assenyala que el percentatge de reciclatge amb prou feines supera el 41%, una dada que se situa molt lluny de les estimacions presentades fins aleshores per Ecoembes, que parlaven del 70%. L’objectiu del ministeri liderat per Sara Aagesen és donar la volta a aquestes xifres a partir del 2026.

"La gent ho ha de tenir fàcil"

L’SDDR deixarà fora la gran majoria dels envasos de vidre. Les ampolles catalogades oficialment com a "reutilitzables" sí que es podran tornar, a partir del 2025, perquè així ho indica l’actual llei. No obstant, es tractarà d’un percentatge petit si ho comparem amb la quantitat d’envasos de vidre que es compren diàriament.

L’Aliança Residus Zero adverteix que seguirà el procés per assegurar que el dia 22 de novembre del 2025 la devolució d’ampolles, llaunes i brics sigui una realitat. "A molts països la indústria envasadora i certs supermercats han intentat posar traves, però els exemples pròxims demostren que és possible fer-ho", defensa Sánchez.

¿I què passarà si abans del 2026 hi ha un canvi de govern? ¿Perillarà la implantació del sistema? Teòricament, el compte enrere ja s’ha activat i el text legal de l’actual decret vigent és clar. Però podria passar que es qüestionés la decisió i es demorés.

Una altra inquietud és l’eficiència del model: "És clau que la devolució sigui fàcil per a tot el món, tant en entorns urbans com en àrees rurals". La idea és que les ampolles es puguin retornar al mateix lloc on es compren. "La gent ho ha de tenir fàcil, no es poden fer cues innecessàries ni complicar les coses, perquè aquest mètode no es pot convertir en un mal de cap per al consumidor", opina Sánchez. "Les grans multinacionals són les primeres interessades que el model sigui un èxit", afirma. Els petits comerços no estaran obligats a acceptar el retorn.

En paral·lel, les associacions que fa anys que remen perquè aquest sistema es posi en marxa demanen que es treballi també per millorar en els objectius de reutilització. "El reial decret diu que hi ha d’haver un percentatge de reutilització en supermercats que no s’està complint ni de lluny", constata Sánchez. Retorna aposta per desplegar conjuntament l’SDDR i l’impuls a la reutilització, com ja s’ha fet als Països Baixos i Alemanya. En aquests estats, és possible tornar envasos de vidre d’un sol ús i també els reutilitzables.

Notícies relacionades

En paral·lel al treball que s’està fent per preparar la nova normativa que obligui a tornar envasos a tot Espanya, el Govern de la Generalitat s’ha fixat com a objectiu per al 2025 impulsar una llei de residus catalana. La consellera Sílvia Paneque, conscient que necessitarà altres grups polítics per tirar-la endavant, ja ha repetit diverses vegades la necessitat d’arribar a consensos per aprovar aquesta normativa.

En seu parlamentària, Paneque va afirmar que no hi havia tornada enrere i que s’hauria de donar suport als ajuntaments i a la ciutadania per avançar en matèria de residus. L’esborrany que l’anterior Executiu, liderat per Esquerra, va deixar preparat quan estava en funcions incloïa la implementació d’un sistema de dipòsit i devolució d’envasos. Cal veure què s’inclourà en el text que proposi el Govern, tot i que és d’esperar que vagi alineat amb la Moncloa. Fa anys que Entitats com Rezero, la Plataforma Ciutadana Residu Zero i Ecologistes en Acció reclamen que Catalunya disposi d’una llei de residus pionera i posen com a exemple la que es va aprovar fa pocs anys a les Balears.