"Aprenen a confiar i a viure"
Tres famílies d’acollida que han participat en la iniciativa ofereixen el seu testimoni: "S’avança més en set mesos a casa que en 15 anys en un centre".

¿Quins fruits ha donat l’aplicació del projecte pilot, pioner, de famílies acollidores especialitzades a Catalunya? "Hem avançat més en aquests set mesos a casa que en 15 anys en un centre. Aquests nens aprenen a confiar i a viure", explica Tomàs Carandell, educador social i pare d’acollida.
Els nens que han participat en aquest projecte són víctimes del maltractament infantil que es pateix avui a Catalunya. Un d’ells, per exemple, mai va tenir el seu pare present i la seva mare va morir de càncer. Abans de morir, la dona abusava de l’alcohol i les drogues. "Tancava els nens en una habitació amb una tele i un mòbil perquè no la molestessin", explica Judith Castaño, educadora social i mare d’acollida. Els nens es passaven dies sencers tancats, alimentant-se a base de galetes i macarrons crus.
Ara té 12 anys, un trastorn negativista desafiador i un trastorn d’hiperactivitat. No vol anar a l’escola: ja ha passat per una dotzena de centres diferents. "Quan se li posa un límit, quan li toca fer una cosa que no vol, ho trenca tot: va aprendre que, perquè li fessin cas, havia de fer molt soroll, només així venia algú a atendre’l", diu Castaño. L’educadora el descriu com un nen que necessita rebre ordres constantment d’un adult i que requereix la seva presència constantment. També el descriu com un nen molt tancat a qui li costa expressar-se.
Notícies relacionadesDes que ha començat a treballar amb ell, ha aconseguit que fes un homenatge a la seva mare per abordar el dol de la seva mort i que això ha rebaixat el seu nivell de violència. Ha aconseguit integrar en la seva rutina alguns hàbits d’higiene, com rentar-se les dents, dutxar-se o posar-se el pijama sol. "Ho té assumit i assimilat perquè ho va escriure en un còmic que va dibuixar ell sol", explica l’educadora. I, el més important, ha aconseguit que el nen assisteixi mitja hora al dia a l’escola per entregar els deures fets.
Alba Torres treballa per aconseguir que la mare es pugui retrobar amb la nena en el futur. La menor va néixer en un centre de menors, on la seva mare es va quedar embarassada als 17 anys. Només ha viscut un any fora del sistema de protecció i va ser víctima d’abusos sexuals. "No pot estar ni dos minuts mirant la tele, no pot estar quieta, li cau tot, no respecta les distàncies de seguretat dels cossos... Ningú ha respectat mai el seu". Parla com una nena de quatre anys menys, no llegeix, però per fi ha aconseguit poder asseure’s a menjar tranquil·lament. Tot un repte aconseguit en menys de tres mesos de convivència amb Torres i la seva família".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- El Parlament resoldrà si Orriols va vulnerar el codi de conducta per dir que Driouech "normalitza la misogínia" pel vel
- Reunió del Govern Dimiteix el delegat a Perpinyà que va qüestionar el terme ‘Catalunya Nord’ i el rellevarà un exalcalde de Junts
- Producte definitiu Com treure la humitat de casa de forma definitiva
- Salut ocular Ulleres gratis per a nens: la data, cada vegada més a prop
- Negociacions Junts apressa el PSOE a complir els pactes pendents i fixa el mes de maig com a data límit