Catalunya congela les acollides especials per a nens maltractats
Després de set mesos en funcionament, Drets Socials atura el projecte pel seu elevat cost, tot i que es compromet a restituir les condicions inicials de les famílies que han participat en el pla pilot.
Set mesos després d’iniciar la convivència, la Generalitat ha decidit acabar el projecte pilot perquè els nens amb problemes greus de conducta desemparats i tutelats pel Govern puguin viure amb una família d’acollida. Aquest experiment social va començar amb quatre famílies especialitzades que han deixat els seus llocs de treball per dedicar-se a reparar el mal dels menors tutelats més traumatitzats. «Ho vam deixar tot i ara ens diuen que el programa s’acaba: canvien les nostres condicions quan les necessitats dels nens no ho fan... i no volem abandonar-los», es queixa Tomàs Carandell, educador social i pare d’acollida.
La Generalitat, després de diverses reunions, s’ha compromès a tornar, a mitjans de 2025, a les condicions pactades inicialment. L’expansió del pilot, no obstant, està congelada. El projecte, afirmen, té un elevat cost i busquen «polítiques més efectives».
El març de 2023, a través d’un projecte finançat amb els fons europeus Next Generation, la Generalitat, llavors amb el conseller Carles Campuzano (ERC) al capdavant de Drets Socials, juntament amb Navarra i Madrid, iniciava un projecte pilot per implementar el model guipuscoà d’acollida de menors. Els pares o mares són educadors, psicòlegs, treballadors socials o especialistes de l’àmbit social als quals se’ls forma perquè acullin a casa un menor tutelat i desemparat en situacions complexes. Són nens amb elevades discapacitats, trastorns de salut mental o problemes conductuals greus.
Apagant focs
La Generalitat buscava 16 famílies, però al final van ser quatre les que van acabar implicant-s’hi en un primer moment. Ara n’hi ha cinc més de seleccionades. «Jo vaig anar a alguna xerrada informativa i em va semblar interessant. Fa 15 anys que estic en un centre residencial d’acció educativa (CRAE) i sé que hi ha nois per als quals el sistema de protecció no té recursos adequats», explica Carandell. «Jo treballava en un centre residencial d’educació intensiva i no podíem reparar el mal que els han fet, treballar el trauma... Falten mans, hi ha moltes substitucions i ens passem el dia apagant focs», explica Alba Torres, una altra mare d’acollida especialitzada.
Segons Judith Castaño, aquest projecte va ser una oportunitat d’or. «Jo sempre vaig voler ser família d’acollida, però treballava a les tardes al CRAE i m’era impossible. Aquesta opció t’obliga a deixar la feina per centrar-te en el nen, era ideal per a mi». Aquestes tres famílies, a més d’una quarta, van iniciar les proves, testades i avaluades per una entitat social i el projecte estatal, Xarxes AFE. Van fer exàmens, formacions, van passar per comissions d’avaluació... fins que el maig del 2024 van deixar els seus llocs de treball i van començar a conèixer els nens d’acollida.
Notícies relacionadesUn d’aquests nens pateix un trastorn negativista desafiador, un altre pateix estrès posttraumàtic i un altre té un 49% de discapacitat, un trauma complex i un trastorn de conducta. Els aparellaments dels menors amb les famílies es van arribar a allargar fins a tres mesos. «Des del primer dia escrivim diaris d’observació, fem informes de com estan i tenim un equip tècnic que ens assessora i amb el qual pactem les intervencions», explica Carandell. El projecte pilot preveu que aquests pares i educadors puguin trucar a un telèfon 24 hores i tinguin un equip tècnic a la seva disposició.
En aquest marc, aquestes persones s’han declarat autònomes i han de pagar la seguretat social i l’IRPF, i cada dia guanyen 121 euros per aquest treball. «Aquí no hi ha horaris, no hi ha vacances. Estem presents de matinada quan es desperten, estem els dissabtes i els diumenges amb ells», explica Torres, que ja ha hagut de finançar de la seva butxaca més de mil euros per una intervenció dental a la seva filla d’acollida. Torres opina que no tenen més opció que acceptar. «El que no farem serà tornar els nens, tornar a fer-los mal i que facin molts passos cap enrere... No s’ho mereixen. Però els polítics han jugat amb ells i amb nosaltres, els han mentit».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La reinvenció de Demi Moore
- Hisenda obligarà a informar dels pagaments amb targeta de més de 25.000 euros a l’any
- "Vam passar por en cinc minuts interminables"
- El pla de policies locals inclourà una unitat d’assumptes interns
- La campanya de setge de Musk a l’Europa liberal amaga interessos empresarials
- Funció pública El Govern suprimeix el teletreball als seus alts càrrecs i directius públics
- TRANSPORT El Govern accelera per crear un bitllet únic de tren i bus per a tot Espanya el 2026
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Multimèdia | Guia dels aliments de temporada: gener, el mes de la carxofa
- ¿I si Chen no mana?