La grip continua disparada i Salut n’espera el pic a partir del dia 20

El Govern descarta prendre mesures extraordinàries, ja que el virus no està per sobre dels registres d’altres anys per aquestes dates.

Como evitar la gripe y los catarros

Como evitar la gripe y los catarros / ATLAS NEWS

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’epidèmia de grip a Catalunya ha superat, aquesta setmana, el nivell "moderat" de transmissió, segons les últimes dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (Sivic), que daten d’ahir. Aquest virus respiratori, predominant aquesta temporada d’hivern (és la primera vegada, des del 2020, que desbanca la covid), està en "marcat ascens" i la Conselleria de Salut calcula que arribarà al seu pic la setmana del 20 al 26 de gener.

Ara mateix, la incidència de la grip a Catalunya és de 294 casos per cada 100.000 habitants, segons el Sivic. Les urgències d’hospitals com el de Sant Pau, a Barcelona, estan "molt plenes", amb "clarament més incidència de grip A sobre la resta de malalties", segons fonts del centre. "Veiem també una mica de virus respiratori sincitial (VRS) i de grip B. I poc covid-19, de moment", afegeixen.

Amb tot, el Govern descarta, de moment, prendre mesures extraordinàries, com noves regles sobre ús de les mascaretes, ja que el virus no supera els nivells registrats altres anys per aquestes dates, segons va explicar ahir la portaveu, Sílvia Paneque. Les hospitalitzacions amb mostra positiva per grip, de les quals un 69% són en gent més gran de 60 anys, es mantenen estables, segons dades de Salut.

Efectes dels dies de festa

Epidemiòlegs com Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), adverteixen que la grip (i totes les infeccions respiratòries agudes en general) seguirà augmentant, sobretot, passats els dies de festa. "La covid sembla que s’ha estancant. És una situació nova, desconeguda. Però podria ser que, quan passi la grip, augmenti la covid", assenyala Caylà.

Notícies relacionades

Segons les dades del Sivic, la grip és el virus més predominant (representa el 33,9% de les mostres), seguit del rinovirus (21,4%) i del virus respiratori sincitial (el VRS, que representa el 12% de les mostres). En nens, la grip B és el virus més circulant (el 26%), seguit de la grip A (25%) i del VRS (13,6%).

El nivell de transmissió del SARS-CoV-2 es manté en nivell basal amb una incidència estimada d’11 casos per cada 100.000 habitants. A més, el nombre d’hospitalitzacions continua estable i el 75% corresponen a majors de 60 anys. Paral·lelament, el nivell de transmissió del VRS es manté estable amb 103 casos per cada 100.000 habitants, factor que indica el final de la fase ascendent del pic epidèmic d’aquesta temporada. Les hospitalitzacions, en aquest cas, registren un lleuger descens, amb un 21%, menys que fa dos anys. La cobertura vacunal davant la covid 19 aquesta setmana és del 55% per als majors de 80 anys i del 40% per a les persones d’entre 70 i 79 anys.

Temes:

Barcelona Govern