Illa demana quatre anys per millorar l’educació a Catalunya

"Que ningú esperi resultats immediats: els miracles, a Lourdes", adverteix el president en la firma d’un acord amb l’OCDE per mirar de capgirar els mals resultats a PISA, PIRLS o TIMMS.

Illa demana quatre anys per millorar l’educació a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el director d’Educació i Competències de l’OCDE, Andreas Schleicher, van firmar ahir l’acord de col·laboració per millorar el sistema educatiu català després dels mals resultats que ha obtingut Catalunya en estudis internacionals com PISA, PIRLS i TIMMS. Tots dos han coincidit en el (ambiciós) objectiu marcat: "Aconseguir que totes les escoles catalanes siguin grans escoles". Així ho van explicar durant la primera jornada escolar d’aquest 2025 a l’escola Marta Mata de Barcelona, al districte de Nou Barris, centre de màxima complexitat i projecte educatiu de referència. Es tracta d’un pla a quatre anys vista. I així ho ha remarcat Illa: "Que ningú esperi canvis immediats. Els resultats no es veuran demà passat. Els miracles, a Lourdes".

"És un conveni que té un horitzó de quatre anys: el 2025, per diagnosticar; el 2026, per introduir les polítiques que es dissenyin a partir del diagnòstic; el 2027, per consolidar-les, i el 2028, per explicar-les", va resumir el seu full de ruta Illa, que va remarcar que no és una cosa que volen fer sols el Govern i l’OCDE. "Ho farem amb els docents, els servidors públics que treballen en el sistema educatiu, i també amb els alumnes i amb el món local, que té un paper important, especialment en les primeres etapes", va assenyalar.

Sobre aquest calendari, a quatre anys vista, Illa va defensar que "més val trigar una mica més i fer les coses bé, que no pas voler córrer i anar fent les coses endavant i enrere, a batzegades". Un propòsit que també sembla recordar el que va passar amb els canvis plantejats a batxillerat (la consellera va fer marxa enrere en l’eliminació de les literatures de segon de batxillerat després l’allau de crítiques).

"Tenim tots els elements perquè totes les escoles de Catalunya siguin excel·lents. Que les coses urgents no ens facin perdre de vista les importants", va dir en el seu discurs Illa, que va aprofitar la visita a l’escola en aquesta primera jornada escolar de l’any per llançar un missatge de confiança en el sistema educatiu català: "Tenim docents amb una alta dosi de vocació. Vull que sàpiguen que tenen el Govern de Catalunya del seu costat".

"No podem dir què és el millor per a Catalunya, però sí que podem explicar que s’està fent en altres països i funciona", va apuntar per la seva banda el pare de PISA, que va assenyalar que Catalunya "té tots els recursos necessaris per posicionar-se" i va insistir en la seva fórmula d’atraure "els millors docents" a les escoles més complexes.

Segons el conveni, que es firmarà de manera oficial en les pròximes setmanes, l’OCDE es compromet a elaborar un "informe integral" que recollirà tant el seu diagnòstic del sistema educatiu com recomanacions de polítiques educatives concretes (document que es farà públic). Un document intern anomenat Prioritats per a l’acció per a ús de les autoritats catalanes, un informe de seguiment complet a finals del 2026 i 2027 i un informe final que "sintetitzarà els resultats del projecte, cosa que contribuirà a l’intercanvi de coneixements a escala nacional i internacional sobre les lliçons apreses per a la implementació de la reforma educativa".

Notícies relacionades

Rebuig sindical

En paral·lel a l’acte a l’escola Marta Mata del barri de Verdum, el sindicat majoritari en l’escola pública, USTEC, ha emès un comunicat en què lamenta que el president "es reuneixi abans amb representants de l’OCDE que amb sindicats de professionals de l’educació". El sindicat ha assenyalat que no està d’acord amb la firma de l’acord i ha exigit "una reunió urgent amb el president".

Temes:

Salvador Illa