Ozempic, premi Fronteres del Coneixement

El guardó de la Fundació BBVA destaca el treball de quatre investigadors sobre l’hormona GLP-1, clau per tractar la diabetis i l’obesitat.

Ozempic, premi Fronteres del Coneixement
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La 17a edició dels premis Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA, un prestigiós guardó que moltes vegades s’avança als Nobel, ha premiat el treball de quatre investigadors que han liderat la revolució, primer científica i després farmacològica, que està canviant la forma d’entendre i tractar la diabetis i l’obesitat.

Segons va anunciar ahir el jurat, el guardó d’aquest any en la categoria de biologia i biomedicina recau en Daniel Joshua Drucker, Joel Habener, Jens Juul Holst i Svetlana Mojsov pels seus treballs sobre l’hormona GLP-1, un dels principals "missatgers químics" del nostre cos per regular des dels nivells de glucosa en sang fins a qüestions com la sensació de gana. "Aquestes troballes s’han aprofitat per desenvolupar noves teràpies per al tractament de la diabetis tipus 2 i l’obesitat i ja s’estan utilitzant per ajudar milions de persones arreu del món", destaca el jurat.

El treball d’aquests investigadors es remunta als anys 80, quan van començar a investigar als seus respectius laboratoris el paper d’aquesta hormona relacionada amb la producció d’insulina en el cos. Aquests científics han aconseguit dilucidar els mecanismes biològics que expliquen el funcionament d’aquesta substància i, a partir d’allà, també van plantejar com utilitzar aquests compostos per tractar malalties tan comunes com la diabetis i l’obesitat. Això va acabar derivant en el desenvolupament de medicaments com Ozempic, Wegovy, Mounjaro i Zepbound.

Expansió farmacològica

Notícies relacionades

La revolució d’aquests fàrmacs ha sigut molt comentada a causa de la seva ràpida expansió i, sobretot, com aquest auge d’injeccions per aprimar-se ha causat situacions de desproveïment per als pacients amb diabetis. Sobre aquesta qüestió es va pronunciar Svetlana Mojsov, que va avançar que en un futur proper, a causa de l’alta demanda, el més segur és que la producció d’aquesta mena de fàrmacs augmenti i el seu preu baixi de manera substancial.

Per la seva banda, Daniel Joshua Drucker, investigador de l’hospital Mount Sinai de Toronto, la gran esperança dels medicaments de la família GLP-1 va molt més enllà de les pastilles i les injeccions. "Més del 46% de les persones que reben aquests tractaments mantenen la pèrdua de pes fins i tot després de deixar els fàrmacs. Aquesta és una dada molt esperançadora, perquè demostra que els beneficis són consistents", va assenyalar.

Temes:

BBVA Diabetis