El pla de policies locals inclourà una unitat d’assumptes interns

El nou projecte preveu que aquests cossos treballin amb les mateixes aplicacions informàtiques i procediments operatius / Parlon anuncia "clàusules" a la mobilitat perquè els municipis puguin amortitzar la inversió en formació

El pla de policies locals inclourà una unitat d’assumptes interns
5
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El Departament d’Interior treballa en la creació d’una unitat d’inspectors d’assumptes interns que estaria al servei dels ajuntaments i vetllaria per possibles casos de conductes irregulars d’agents de la policia local. És una de les novetats que inclourà el projecte de pla director de les 218 policies locals que operen a Catalunya i que ha avançat a EL PERIÓDICO el director general de coordinació de les policies locals de Catalunya, Daniel Limones, que afirma que s’estan "redefinint les línies estratègiques" d’aquest pla que pretén ordenar i gestionar més eficientment aquests cossos policials.

El document inclou aspectes com la formació que han de rebre els policies locals, les atribucions i competències que tenen i la millora de la coordinació amb els Mossos d’Esquadra. També tindrà en compte la salut mental dels agents. Interior ja treballa en l’esborrany, que podria estar redactat aquest mateix trimestre.

Avui, la direcció general de coordinació de les policies locals de Catalunya del Departament d’Interior ofereixen als ajuntaments la possibilitat de comptar amb instructors d’assumptes de males praxis dins de les policies locals. Gràcies a un acord amb la Divisió d’Assumptes Interns (DAI) dels Mossos, existeix una bossa d’inspectors que cada consistori pot contractar perquè fiscalitzi si una intervenció policial, com per exemple una requisa de venda ambulant en què es perd material o es rep alguna compensació pot ser un delicte o una irregularitat administrativa, castigada amb suspensió d’ocupació i sou les lleus i expulsió les més greus.

El projecte de pla director que prepara Interior, però, preveu crear una unitat d’assumptes interns pròpia que estaria al servei dels ajuntaments que vulguin obrir processos contra agents per indagar si es van cometre irregularitats. "Ens agradaria tenir una xarxa d’inspectors que intercanviessin experiències i poguessin estar formant-se a partir de les experiències en la inspecció de casos", explica Limones a aquest diari.

Caos de males pràctiques

El director general considera que s’ha "de fomentar aquest intercanvi d’informació" cada cert temps, que ajudi a solucionar els possibles casos de males praxis. "A mi m’avergonyeix que hi hagi policies que cometen delictes", destaca Limones, que assenyala la "gravetat" dels casos en què professionals que han d’evitar aquest tipus d’infraccions siguin els que delinqueixen.

Referent a la formació, el pla tindrà en compte un dels aspectes que més preocupen els ajuntaments: la mobilitat dels agents locals en els quals s’ha invertit en formació. Els consistoris perceben com a problemàtic el fet que s’inverteixi a enviar un policia local a l’Escola de Policia de Catalunya per formar-lo i que al cap de poc aquest mateix policia demani un trasllat. Precisament ahir, la consellera d’Interior, Núria Parlon, va explicar que el departament estudia diferents solucions per fer "conciliable" el dret a la promoció professional dels agents de policia local amb la consolidació de les plantilles, especialment en municipis més petits, on són habituals les fugues a ciutats més grans, quan estan formats.

En una reunió amb alcaldes del Maresme, Parlon va dir que el pla director podria incorporar "clàusules" que permetin als ajuntaments amortitzar la inversió en formació dels agents i, d’aquesta manera, posar fre al "canibalisme" entre municipis. Limones va avançar a aquest diari possibles fórmules, com "una espècie de clàusula de rescissió que haurien de pagar els agents".

El pla director també unificarà les competències i obligacions de les policies locals. Limones opina que hi ha d’haver uns criteris mínims d’actuació, bàsicament en el que incumbeix a l’atenció a la ciutadania. Al·ludeix al fet que alguns cossos municipals no admetin denúncies i obliguin els ciutadans a anar a comissaries de Mossos que potser estan més allunyades o fins i tot fora del municipi del denunciant.

"No pot ser que a una persona gran a qui han robat la cartera o el telèfon l’enviïn a una comissaria que està a dos quilòmetres. Aquest robatori és el problema més gros que tindrà aquest ciutadà aquell dia", destaca el director general, que defensa que "la proximitat de les policies locals és un dels elements bàsics del sistema de seguretat" i per això aquests cossos han d’admetre i tramitar aquest tipus de denúncies. Així, afegeix Limones, es reforça el vincle entre policia i ciutadans.

En el pla director s’establiran les relacions entre les policies locals i la seva coordinació amb Mossos, Guàrdia Civil, Policia Nacional i vigilants municipals, una altra figura "important" perquè estan presents en nombroses localitats amb pocs habitants i que Interior vol regular. El document pretén fixar els criteris d’actuació d’aquests cossos amb el Servei Català de Trànsit o el 112.

Per millorar aquesta feina conjunta, la idea és unificar els programes per fer atestats de totes les policies locals. Això permetrà que els avisos arribin més ràpid d’una policia a l’altra i que la informació sigui més accessible a tots. Informació per exemple de matrícules de vehicles sospitosos o l’accés a càmeres de seguretat municipals. Per a Limones, aquesta unificació informàtica serà clau per millorar aquesta coordinació policial i permetrà generar de manera àgil informes que ajudaran a implementar polítiques de gestió de seguretat. Per exemple, les policies podran saber ràpidament els accidents de trànsit que hi ha hagut a la via urbana.

"Un cos amb diverses potes"

Interior pretén renovar els convenis de col·laboració amb els ajuntaments per adaptar la coordinació entre Mossos i policies locals a les realitats socials i delinqüencials. En els últims dispositius de la policia catalana, com el pla Daga, ja es disposa d’agents municipals per als controls. "Jo sempre dic que tots som la policia de Catalunya i que possiblement d’aquí a 20 o 30 anys serem un sol cos amb diferents potes", afirma Limones.

Notícies relacionades

Així, el pla director insistirà en una única uniformitat per a tots els agents de policies locals, malgrat que portin elements concrets de cada municipi, com el nom o l’escut. Segons Limones, la majoria de cossos policials ja utilitzen un uniforme semblant. Considera que per al ciutadà és més fàcil identificar un agent si porta el mateix uniforme sense tenir en compte el municipi.

Limones considera crucial que el pla prevegi mesures que vetllin per la salut mental, ja que estem davant "un col·lectiu que treballa amb una arma de foc". Per això, Interior aposta per combatre les depressions o suïcidis, que, afirma, "van en augment" en la policia. "Qualsevol intervenció pot afectar mentalment i a l’acabar la jornada l’agent s’emporta el problema a casa", remarca Limones.