Tribunals

Els jutges d’instrucció actuaran en els casos de violència de gènere

La nova llei d’eficiència del servei públic de la justícia suposarà un augment de feina per als togats que s’ocupen dels delictes sobre la dona.

Bolaños anuncia una conferència a Barcelona sobre l’aplicació de la nova llei

Els jutges d’instrucció actuaran en els casos de violència de gènere
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jutges d’instrucció passaran a exercir com a magistrats contra la violència de gènere. Aquesta és la solució en la qual el Govern espanyol està treballant per pal·liar l’augment de la càrrega de feina que suposarà per als actuals jutjats de violència sobre la dona (VIDO) la nova llei d’eficiència del servei públic de la justícia, que es va publicar en el BOE el 3 de gener, segons va confirmar ahir el ministre Félix Bolaños a Barcelona. La nova llei, que entrarà en vigor al llarg del 2025, atribueix a aquests togats les competències per investigar i enjudiciar les violacions i la resta de delictes sexuals comesos fora de l’àmbit de les parelles estables.

Segons el ministre de Justícia, això suposarà un augment d’un 20% de la càrrega de feina per als actuals jutjats de violència sobre la dona (a Barcelona n’hi ha cinc). Els titulars dels jutjats de violència contra la dona consideren que l’increment no és del 20%, sinó que se’ls dobla la feina. L’Executiu de Pedro Sánchez ha posat fil a l’agulla per poder reforçar la lluita judicial contra la violència de gènere i està treballant en la modificació d’un reial decret per pal·liar el dèficit de plantilla.

Nou mesos

Aquest apartat de la llei d’eficiència no entrarà en vigor fins a d’aquí nou mesos, de manera que, segons va recalcar Bolaños, hi ha "prou temps" per posar en marxa els reforços. "Donarem respostes a les noves competències d’aquests jutjats", va asseverar el ministre. Com que a partir de l’entrada en vigor de la llei d’eficiència de la justícia s’eliminen els jutjats unipersonals i es creen els tribunals d’instància (en què s’agruparan els magistrats), la intenció és que a cada un d’aquests nous òrgans judicials de cada partit judicial hi hagi una secció composta per diversos jutges que es dediquin a investigar els casos de violència masclista, incloses les violacions fora de la parella.

El desplegament de la llei d’eficiència de la justícia a Catalunya és un dels motius de la visita de Bolaños a Barcelona. No només es va reunir amb el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, sinó també amb els màxims responsables de l’Administració de Justícia de la comunitat: el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Barrientos; la jutge degana de Barcelona, Cristina Ferrando; el fiscal superior Francisco Bañeres, i la fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal. En aquestes trobades es va tractar l’aplicació de la nova llei, que, en paraules del ministre, està dissenyada per aconseguir "la modernització de la planta judicial". Pujal va recordar al ministre la necessitat de reforçar la plantilla de la Fiscalia de Barcelona. Per ara s’han assignat només tres nous fiscals.

Per a això, la Conselleria de Justícia de la Generalitat ha creat cinc grups de treball que estudiaran en profunditat la llei i com aplicar-la, i concretaran els jutges que es necessiten per poder descongestionar els jutjats catalans, tenint en compte la desaparició dels unipersonals.

Notícies relacionades

Un dels aspectes importants és la creació de les oficines municipals de justícia, que, va recalcar Bolaños, acostaran la justícia als ciutadans expandint-la al llarg de tot el territori. Aquestes oficines donaran suport als jutges de pau, que actuen en poblacions on no hi ha cap jutge i que ara veuran reforçada la seva figura.

"Vull que la implementació d’aquesta llei es faci consensuadament", va assegurar Bolaños, que va proposar una conferència sectorial de justícia que se celebrarà a Barcelona per tractar aquest assumpte. La Junta d’Andalusia, per exemple, ja ha creat una unitat específica per analitzar l’aplicació d’aquesta normativa que té per objectiu agilitzar els tràmits judicials i eliminar el col·lapse endèmic que des de fa anys pateixen els jutjats. El conseller Espadaler va indicar que Catalunya vol "ser la punta de llança" per a la implementació de la reformada organització judicial.