ASSAIG CLÍNIC

Nou tractament per controlar els cucs intestinals

Una pastilla es mostra més eficaç per reduir i acabar amb els paràsits que es transmeten després del contacte amb aigua o terra contaminats

Nou tractament  per controlar els cucs intestinals
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nou comprimit, que combina albendazole i ivermectina, és segur i més eficaç que un comprimit de només albendazole en el tractament de bacteris intestinals com la Trichuris trichiura i altres helmints transmesos per terra, segons un assaig clínic dut a terme pel consorci STOP i liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa. Les troballes, publicades a la revista The Lancet Infectious Diseases, obren oportunitats per millorar el control d’aquestes infeccions tropicals desateses, que afecten uns 1.500 milions de persones arreu del món.

Les helmintiasis transmeses per terra (STH) són causades per quatre espècies de cucs paràsits que es transmeten a través del contacte amb el terra o l’aigua contaminats. Tenen un impacte significatiu en la nutrició i la salut, especialment en la població infantil i dones en edat reproductiva que viuen en zones endèmiques d’Amèrica Llatina, Àsia i l’Àfrica subsahariana.

L’estratègia actual per al control dels helmints es basa en tractaments regulars amb albendazole per a les poblacions de risc, juntament amb millores a l’aigua, el sanejament i la higiene. L’albendazole és molt eficaç contra Ascaris, però la seva eficàcia contra Trichuris trichiura ha anat disminuint, probablement a causa de l’aparició de resistències al fàrmac. A més, l’albendazole no és eficaç contra Strongyloides stercoralis, un altre helmint que s’ha afegit a la llista de paràsits intestinals que requereixen control.

Per això, el consorci STOP, finançat per l’EDCTP, va provar una pastilla innovadora que combina una dosi fixa d’albendazole i ivermectina. La ivermectina ha demostrat ser més eficaç contra trichuris trichiura quan es combina amb albendazole i és el fàrmac d’elecció per tractar S. stercoralis i altres infeccions parasitàries.

"Aquesta coformulació en dosi fixa (FCD) presenta diversos avantatges. És fàcil d’administrar, ja que es tracta d’un únic comprimit i no requereix ajustos de dosi en funció del pes del nen", explica el líder del projecte, José Muñoz, investigador en ISGlobal i cap del servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic Barcelona. "A més, esperem que la combinació de dos fàrmacs amb mecanismes d’acció diferents redueixi el risc que els paràsits es tornin resistents als medicaments", afegeix.

Assaig

Notícies relacionades

L’assaig clínic ALIVE, realitzat a Etiòpia, Kenya i Moçambic, va provar la seguretat i l’eficàcia de la FDC en nenes i nens escolars (de 5 a 18 anys) infectats. En total, es va examinar 4.353 menors a la recerca d’infeccions per helmints i 1.001 van ser assignats aleatòriament al tractament. L’eficàcia del tractament es va avaluar en funció de l’absència o reducció d’ous als excrements després de la ingesta del fàrmac.

Per a dos dels paràsits, la coformulació va aconseguir taxes de curació més altes en els dos règims comparat amb l’albendazole només mentre que per a un altre va ser similar. Tot i que la majoria de les infeccions es van classificar com a lleus, els dos règims de la coformulació van aconseguir més taxes de reducció d’ous que l’albendazole sol.