El fentanil és cada vegada més receptat en pacients amb dolor crònic

Tot i que el tramadol i la codeïna, dels menys potents, són els opioides més consumits, els últims anys han decaigut en favor del controvertit fàrmac. Salut adverteix del mal ús d’aquest tipus de medicaments.

El fentanil és cada vegada més receptat en pacients amb dolor crònic
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El consum d’analgèsics opioides (destinats a reduir el dolor), amb recepta o sense, ha augmentat globalment a Espanya els últims anys, i això és «atribuïble a una prescripció mèdica més gran», com reconeix el Ministeri de Sanitat en els informes que elabora. El seu ús, més cenyit tradicionalment a pacients oncològics, s’ha estès ara a persones amb dolor crònic. Només en quatre anys, la prescripció d’aquests fàrmacs s’ha incrementat 1,3 punts.

El tramadol és potser l’«opioide menor» que es coneix més, igual que el fentanil o la morfina, que són «opioides majors». L’increment (no disparat, però sí moderadament sostingut) d’aquests fàrmacs el mostren les tendències recollides per diversos estudis, com per exemple l’Informe del 2023: alcohol, tabac i drogues il·legals a Espanya (l’últim fins ara), de l’Observatori Espanyol de les Drogues i Addiccions, pertanyent al Ministeri de Sanitat.

En aquest informe, per exemple, es veu com va créixer el percentatge de persones d’entre 15 i 64 anys que han consumit, alguna vegada a la vida, fentanil, un dels opioides més potents, indicat principalment per tractar el dolor de pacients oncològics. Si el 2018 només n’havia pres alguna vegada un 1,9% de la població general d’aquesta franja d’edat, al cap de quatre, el 2022, ja ho havia fet un 14%.

Els opioides més consumits a Espanya, segons l’informe de Sanitat, són el tramadol i la codeïna. Tot i així, tots dos han anat disminuint el consum, segons recull aquest informe, en favor del fentanil i altres opioides (com l’oxicodona, la hidromorfona, la petidina, el tapentadol, la metadona i la buprenorfina).

La situació dels EUA

A Espanya no hi ha una epidèmia de fentanil, ni una alarma al respecte, com sí que passa als EUA, on el principal problema és la venda il·legal d’aquest fàrmac. La recepta electrònica en el sistema sanitari espanyol i el fet que cada tres mesos els metges hagin de revisar la prescripció d’aquests medicaments a cada pacient ajuden a controlar la situació. Amb tot, però, la tendència indica una alça, que té a veure, consideren els metges, amb el fet que cada vegada la població està més envellida i té més dolor crònic. No només això, però.

Segons dades de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), el consum de fentanil s’ha reduït des del 2021 al país, però tot i així el consum és molt superior al de l’any 2010: si fa 15 anys hi havia 1,67 espanyols de cada 1.000 prenien una dosi diària de fentanil, el 2023 ja n’hi havia 2,61. Les dades de l’AEMPS es refereixen als fàrmacs dispensats en farmàcies, sense incloure-hi el consum hospitalari ni el procedent de receptes privades.

La situació d’Espanya és extrapolable a Catalunya. «Es veu una tendència a l’alça del consum d’opioides. Però també penso que no ha pas d’estar relacionada amb un ús inadequat», assenyala Anna Bonet, directora de farmàcia de l’Institut Català de la Salut (ICS), que afegeix que els opioides, «ben utilitzats», són fàrmacs «boníssims». «Han anat sortint noves presentacions al mercat i això ha fet que els metges estiguin més predisposats a receptar-los. A Catalunya hi ha una tendència a augmentar-ne l’ús, i això no és dolent ni bo», afegeix.

L’augment de la prescripció d’opioides, però, està generant debat. El Programa Essencial de la Conselleria de Salut, que pretén evitar les pràctiques que no aporten valor als ciutadans, ha advertit del mal ús dels opioides, sobretot del tramadol. «L’evidència sobre l’eficàcia del tractament a llarg termini del dolor crònic no oncològic amb opioides és molt limitada. Per contra, els riscos són coneguts. És important reavaluar cada tres mesos si el tractament amb opioides està sent eficaç o si la persona experimenta esdeveniments adversos o mostra un patró de possible ús indegut», assenyala aquest programa.

Notícies relacionades

Pacients no oncològics

«Ha augmentat l’opioide en dolor crònic no oncològic. I sobretot en gent gran perquè el dolor crònic està vinculat a la musculatura, als ossos... Hi ha molta patologia lumbar o malalties cròniques degeneratives que en la població gran són més prevalents», apunta l’anestesiòleg Javier Medel, de la Societat Catalana del Dolor, que forma part de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya.