Denúncies a Catalunya

Cada quatre dies s’informa d’una agressió al col·lectiu LGTBIQ+

L’Observatori contra l’LGTBI-fòbia va registrar l’any passat un total de 318 denúncies, la xifra més alta fins ara.

1526297230 226076 1526297336 noticia normal

1526297230 226076 1526297336 noticia normal

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De mitjana, cada quatre dies una persona del col·lectiu LGTBIQ+ informa a l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia haver sigut víctima d’una agressió física a causa de la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere, una gran part produïdes per grups d’adolescents. En total, aquesta entitat va registrar l’any passat 318 actes discriminatoris contra les persones homosexuals, bisexuals, transgènere o no binàries, de les quals 83 eren agressions físiques. El president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, va tornar a denunciar la falta de polítiques de prevenció, especialment entre els adolescents, i la baixa aplicació de les sancions administratives per part de la Generalitat en aquests casos.

Les dades de l’Observatori tornen a ser de rècord. El nombre d’actes discriminatoris registrats aquest any supera en 15 casos els del 2023, i suposa un 32% més si es compara amb el 2022. Si bé és cert que l’augment dels casos pot ser una bona notícia, a causa que cada vegada hi ha més víctimes que s’animen a denunciar i reportar el que passa, Rodríguez assegura que les polítiques públiques estan fallant. "Necessitem recursos humans, personal i polítiques de prevenció, especialment a les escoles. L’odi és l’avantsala al delicte d’odi", va dir.

Notícies relacionades

Els homes gais són els que denuncien més incidències, pràcticament la meitat, i en segon lloc són les persones trans, especialment les dones, que són el 25% del total de víctimes que han acudit a l’observatori. "El que ens preocupa és que les discriminacions a la feina ja estiguin igualant les que es produeixen a internet i les xarxes socials. És alarmant", va dir Rodríguez.

Les agressions físiques són el primer tipus d’actes discriminatoris que els afectats han denunciat, una de cada quatre del total. El segueixen les mostres d’odi i exaltació (22,6%) i les agressions verbals (18,9%). En aquest sentit, Rodríguez va voler recordar la pallissa que va rebre un jove a Manresa que ha perdut la visió d’un ull; la celebració de l’orgull a la Trinitat, on es va atacar la bandera LGTBI; el cas d’Ortésia Cabrera, la dona trans candidata a les llistes de la CUP al Parlament que va ser assetjada i vexada per la seva identitat; l’agressió en una discoteca de Girona a una dona trans o les peticions de Vox a Sant Cugat de retirar publicacions del col·lectiu LGTBI a les biblioteques de la ciutat.