PROBLEMA MEDIAMBIENTAL A CATALUNYA

Un de cada tres camions de purins no porta el GPS obligatori

Els Agents Rurals inspeccionen els vehicles de transport des de les granges per comprovar si porten el dispositiu, clau per determinar la destinació de les dejeccions contaminants.

La idea dels Agents Rurals és mantenir les inspeccions previstes el 2025

Un de cada tres camions de purins no porta el GPS obligatori
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Un de cada tres vehicles de transport de purins inspeccionat pels Agents Rurals de la Generalitat no porta el GPS obligatori. Aquest aparell és clau per conèixer el recorregut de les dejeccions ramaderes, normalment procedents de granges de porcs. El problema és que molts dels camions circulen sense el dispositiu. "Quan passa això, és molt més difícil saber on s’acaben abocant i en quines quantitats", assegura Francesc Coll, subinspector del cos.

En els últims mesos, els rurals han intensificat les inspeccions per detectar quantitats il·legals de purins. I un dels focus s’ha posat precisament sobre el transport. ¿Però per què es traslladen aquests purins? L’acumulació excessiva de purins en determinades àrees com la Catalunya Central, sobretot a Osona, està provocant la saturació dels terrenys. En aquesta comarca, la gran majoria de les aigües subterrànies estan contaminades.

La falta d’infraestructures adequades per al transport i tractament dels purins ha generat un augment dels desplaçaments d’aquests residus fora de les zones productores. Sovint, els camions encarregats de transportar els purins travessen carreteres rurals, cosa que provoca no només molèsties per la pudor i el risc de vessaments, sinó també un impacte negatiu en la qualitat de l’aire i el terra. Amb tot, la gestió del transport d’aquests residus s’ha convertit en un autèntic desafiament logístic per a Catalunya.

Traçabilitat

El trasllat dels purins i el seu ús com a fertilitzants està permès sempre que hi hagi una autorització prèvia. En aquest sentit, l’obligatorietat d’utilitzar GPS facilita la traçabilitat d’aquestes restes de dejeccions ramaderes quan hi ha episodis d’abocaments. "És clau que els equips compleixin els requisits per prevenir excés de purins en alguns camps", detalla Coll. Els rurals actuen seguint un pla d’inspeccions, però també de manera aleatòria quan detecten indicis d’irregularitats. Fonts del Departament d’Agricultura admeten que certes empreses fan negoci amb el transport dels purins.

En alguns casos, segons apunten fonts coneixedores de les inspeccions, a algunes companyies propietàries de granges que també es dediquen al transport, els surt més a compte assumir l’expedient sancionador que complir els requisits exigits.

Per comprovar que no es llancen més purins del compte als cultius, els agents rurals també estan analitzant la conductivitat dels camps. D’aquesta manera, es pot determinar si hi ha massa nitrogen o fòsfor, dues de les substàncies que se solen filtrar cap als aqüífers.

La idea dels Agents Rurals és mantenir les inspeccions previstes per al 2025. La normativa sobre els purins ha canviat i les autoritats donen per fet que els ramaders necessitaran un temps per adaptar-s’hi, però l’objectiu és que el nombre d’incompliments disminueixi.

Notícies relacionades

El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha enviat en més d’una ocasió un missatge de suport i acompanyament al sector. No obstant, els rurals avisen de la necessitat de control sobre aquest transport de purins, que avui dia suposa un ingrés de diners important per a les granges i empreses que s’hi dediquen.

En paral·lel, hi ha el repte de millorar les estacions de tractament de purins. Estava previst que algunes d’aquestes infraestructures tanquessin, però els agricultors demanen pròrrogues per transitar cap a un model més verd. Algunes propostes plantejades per millorar la situació són la creació de plantes de biogàs (per transformar els purins en energia) i sistemes de gestió més eficients que permetin un ús més sostenible de les dejeccions dels porcs. Les conselleries tant d’Agricultura com de Territori estudien fórmules d’equilibri entre les demandes del sector agrícola i la defensa del medi ambient.