Informe sobre joventut
Catalunya perd el primer lloc en emancipació juvenil, conquistat ara per Astúries
Llogar un pis en solitari per a un jove català suposa destinar-hi el 100% del sou mentre que per abonar només l’entrada d’un pis hi ha de dedicar els seus ingressos íntegres de cinc anys
Una joven buscando piso /
Malgrat l’elevat cost que suposa llogar o comprar un habitatge, Catalunya ostentava en el segon trimestre del 2023la major taxa d’emancipació juvenil de tot Espanya: el 20,6% de les persones entre 16 i 29 anys vivia fora de la llar familiar davant el 17% de la mitjana espanyola. No obstant, en l’últim informe del Consell de la Joventut d’Espanya (CJE), amb dades del 2024, Catalunya segueix per sobre de la mitjana espanyola (14,8%), però redueix la seva taxa d’emancipació al 16,8% i perd el primer lloc, ocupat ara per Astúries (17%).
Amb dades del primer semestre del 2024, l’informe posa sobre la taula l’enorme problema de l’habitatge. L’emancipació a Catalunya (que té millors dades entre les dones que entre els homes) baixa en 4,13 punts percentuals respecte al mateix semestre del 2023 i arriba a la dada més baixa per a un segon trimestre des del 2021. I això malgrat que és la segona comunitat amb més taxa d’activitat i d’ocupació, superior a la mitjana espanyola. El salari mitjà dels joves és el segon més alt de tot Espanya, només per darrere de Madrid i seguit per Navarra i Euskadi.
No obstant, aquestes bones dades econòmiques no fan possible que una persona jove pugui viure a Catalunya en solitari. Per fer-ho de lloguer hauria de destinar més del 100% del seu salari net mensual, i per comprar-lo seria necessari dedicar tots els seus ingressos de gairebé cinc anys (sense gastar un sol euro) només per poder pagar l’entrada i després hauria de dedicar el 74,5% del seu sou a la hipoteca.
L’informe destaca que la taxa d’emancipació en el següent segment de població (30 a 34anys, que ja no es consideren joves en termes oficials) es dispara fins a superar el 70% a Catalunya, lleugerament per sobre a la mitjana espanyola.
«Ens enfrontem a la taxa d’emancipació més baixa de la història a Espanya. Només el 14,8% de les persones joves estan emancipades»
Informe Consell Joventut Espanyola
La més baixa de la història
L’Observatori de l’Emancipació –publicat cada semestre des del 2006 pel CJE, plataforma que agrupa més de 60 entitats juvenils– conclou amb una dada demolidora per als joves de tot Espanya. «Ens enfrontem a la taxa d’emancipació més baixa de la història. Només el 14,8% de les persones joves estan emancipades. La situació actual en què ens trobem és, sens dubte, insostenible i ens nega la capacitat de ser independents, fins i tot la capacitat de ser ciutadans de ple dret», remarca.
Llogar un habitatge a Espanya, destaca l’estudi, implica una despesa de 1.072 euros mensuals, «el preu més car de la història», a què s’han de sumar 120,73 euros també al mes per a subministraments, una xifra que ha baixat considerablement des del 2023 i el 2022. L’informe insta les institucions que prenguin mesures urgents per pal·liar la situació. «La democràcia és molt més que votar els nostres dirigents cada quatre anys. ¿Com podem parlar de llibertat o d’igualtat si estem obligats a treballar en condicions precaritzades per sobreviure? Hem d’aspirar a un model en què existeixi una igualtat material i d’oportunitats suficients per ser democràticament lliures», conclouen els autors.
A finals del 2023 (últimes dades disponibles) la població jove continuava sent el segon grup d’edat amb un risc més gran de pobresa o exclusió social d’Espanya, tan sols superat per la infància. El 31,2% de persones joves es trobava en situació de vulnerabilitat, un punt percentual més que un any abans. Catalunya en surt més ben parada perquè la taxa és més baixa que la mitjana: una mica superior al 20%. La xifra, malgrat ser insostenible, està molt allunyada d’altres comunitats, com Andalusia (40%) i Castella-la Manxa (on gairebé arriba al 30%). Euskadi és, en aquest apartat, la comunitat que surt més ben parada.
Notícies relacionadesEl salari mitjà de les persones joves es va incrementar a mitjans del 2024 un 4,0% fins a arribar als 12.578,32 euros nets anuals, 486,12 euros més que en el primer semestre del 2023. La bretxa de gènere de salari entre les dones i els homes joves era de 1.477,37 euros a l’any, l’equivalent a una mensualitat i mitja del salari mitjà d’una dona jove. A més, en el primer semestre del 2024 va pujar un 4,4% el nombre de llars joves en què no treballava cap persona.
A 1 de gener del 2023 (últimes dades disponibles) hi havia a Espanya 1.667.623 persones joves empadronades a Espanya que havien nascut a l’estranger: el 21,8% del total. Els migrants han contribuït, en els últims anys, a l’increment de la població jove, i els països majoritaris són el Marroc (12,21%), Colòmbia (10,6%) i Veneçuela (el 7,3%). Catalunya és la segon territori, després de Madrid, on viuen més migrants de 16 a 29 anys, la segueixen les Balears i el País Valencià.
- LES CINC CLAUS TÀCTIQUES Lamine Yamal munta una botiga de llaminadures a Montjuïc
- Tribunals Un jutjat investiga Joan Laporta per estafar 4,7 milions d’euros a una família que va guanyar la Primitiva
- 220 alumnes Tanca l’escola Mireia per falta d’alumnes després de 65 anys
- Crònica rosa El City motiva la ruptura de Guardiola
- Futbol El Madrid lliga l’arribada de Xabi Alonso per a aquest estiu
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Ruptura La casa que va comprar Rauw per a Rosalia a Manresa rep potencials compradors
- Educació Catalunya farà una «avaluació emocional» del professorat com a factor clau per remuntar el sistema
- Els comptes de Barcelona Collboni proposa un pressupost per al 2025 amb nou rècord i mesures d’ERC i els Comuns
- Economia El jutjat conclou que la caiguda de l’amo de Mango va ser accidental i arxiva la investigació