L’emancipació cau a nivells del 2006 llastada pel preu de la vivenda
En el primer semestre del 2024, només el 14,8% dels joves a Espanya d’entre 16 i 29 anys vivien fora de la llar familiar, la xifra més baixa des que se’n té constància. El descens s’atribueix especialment a l’augment del cost dels lloguers.
Des del 2006, el Consell de la Joventut d’Espanya (CJE) realitza un estudi que posa en perspectiva la realitat de l’emancipació juvenil a Espanya. En el primer semestre del 2024, tan sols el 14,8% dels joves estaven emancipat; la xifra més baixa des que es té constància el 2006. Un descens que l’última edició de l’Observatori d’Emancipació, presentada ahir, atribueix a l’augment del preu dels lloguers, que registra les taxes més altes des que el CJE mesura aquesta dada. L’edat d’emancipació es manté en una mitjana de 30,4 anys.
Malgrat que el salari mitjà dels joves ha pujat un 4% i l’atur juvenil ha descendit un 0,34%, la taxa d’emancipació no ha aconseguit remuntar. El percentatge de població que viu fora de la llar familiar era 3,9 punts inferior al que hi havia abans de la pandèmia i 11,3 punts per sota del que va precedir la crisi econòmica del 2008. "Estem davant una situació que exigeix que ens fem càrrec des dels diferents nivells de Govern. És una tasca pendent al nostre país i aquest informe ho confirma", va dir Sira Rego, ministra de Joventut i Infància. Va afegir que Espanya no està en aquesta situació per casualitat, sinó que es deu a l’"acumulació sistemàtica de decisions polítiques". Segons l’informe, per llogar en solitari, una persona jove hauria de destinar més del 100% del seu salari net anual ja que el lloguer se situa "a preu de rècord", segons el CJE, situant-se el preu mitjà "en 1.072 € al mes", un rècord històric i un 13,6% més alt que a l’exercici anual anterior.
Llars endeutades
En els últims 17 anys, des de l’inici de la crisi del totxo, el salari mitjà jove ha pujat un 10,8%, mentre que el lloguer ho ha fet un 54%. 1.048 euros de remuneració davant els 1.072 € de renda. Amb aquest sou, a un jove li faltarien 23,8 euros per poder pagar l’arrendament en solitari, segons les dades de l’Observatori d’Emancipació del CJE.
"Les comunitats autònomes han de posar en marxa les eines que els atorga la llei de la vivenda que han aconseguit invertir la tendència a Catalunya i País Basc. No volem un país de propietaris rics i inquilins pobres. Liberalitzar el sòl públic, com proposa el PP, és precisament el que ens ha portat fins aquí", va afegir la ministra.
Les conseqüències d’això, segons el CJE, s’observen en el 74,5% de la població jove treballadora que encara continua vivint a la llar familiar. També adverteix que les llars dels que aconsegueixen emancipar-se "no compten amb millor perspectiva" ja que el 70,5% estava sobreendeutat, i s’havia de dedicar més d’un 40% dels seus ingressos a pagar la renda.
"Si volem que els joves sentin que formen part d’aquesta societat, els poders públics han d’estar a la seva altura", va criticar Pilar Blasco, vicepresidenta i responsable de comunicació i incidència política del CJE. De fet, el 2024, tenir un sou no era excloent de trobar-se en situació de pobresa. A Espanya, 3 de cada 10 joves es trobaven en aquesta situació i un 22,8% de joves amb ocupació també ho va ser.
"Valorem les accions polítiques, però són insuficients. Tot i que els sous pugin, no ho fan al ritme del preu de l’arrendament. No se’ns permet decidir com volem que sigui la nostra vida", defensa Blasco. D’altra banda, els preus de compravenda seguien sent més baixos el 2024 que el 2008, un 9,8%. No obstant, per poder pagar l’entrada d’una vivenda, una persona hauria de destinar el seu salari íntegre durant 4,5 anys, segons l’Observatori d’Emancipació. Així mateix, la taxa de ni-ni o joves que no busquen feina estant disponibles per fer-ho no superen el 2,1%, davant el número de sí-sí o persones que treballen i estudien alhora que arriba al 34,1% de la població jove ocupada. Els tres problemes que sustenten la precarietat laboral són la temporalitat, els contractes a temps parcial i la sobrequalificació. Des del Consell de la Joventut d’Espanya demanden la creació d’un bo del lloguer efectiu, no només per als que ja s’han emancipat, sinó per a tots aquells que volen fer-ho i no poden.
Una tasca pendent al nostre país. Així ha definit Sira Rego aquest assumpte: "No és acceptable que en una democràcia com la nostra, algú hagi de destinar més del 100% del seu salari per poder pagar una renda. Aquest Govern no es quedarà amb els braços plegats mentre la joventut en pateix les conseqüències". Seguidament, la ministra va recalcar la necessitat d’acabar amb la bombolla especulativa de la vivenda. "Considerem essencial la participació de les persones joves per al desenvolupament de qualsevol proposta o mesura política de caràcter públic. És la base per a construir un país just", va dir.
Una taxa del 16,8%
Malgrat l’elevat cost que suposa llogar o comprar una vivenda, Catalunya ostentava en el segon trimestre del 2023 la taxa d’emancipació juvenil més gran d’Espanya: el 20,6% de les persones entre 16 i 29 anys vivia fora de la llar familiar davant el 17% de la mitjana espanyola. No obstant, a l’últim informe del CJE, amb dades del 2024, Catalunya segueix per sobre de la mitjana espanyola (14,8%) però redueix la seva taxa d’emancipació al 16,8% i perd el primer lloc, ocupat ara per Astúries (17%).Amb dades del primer semestre del 2024, l’informe posa a sobre de la taula l’enorme problema de la vivenda. L’emancipació a Catalunya (que té millors dades entre les dones que entre els homes) baixa en 4,13 punts respecte al mateix semestre de 2023 i arriba a la dada més baixa per a un segon trimestre des del 2021. I això malgrat que és la segona comunitat amb més taxa d’activitat i d’ocupació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- LES CINC CLAUS TÀCTIQUES Lamine Yamal munta una botiga de llaminadures a Montjuïc
- Tribunals Un jutjat investiga Joan Laporta per estafar 4,7 milions d’euros a una família que va guanyar la Primitiva
- Perill a la vista El Meteocat alerta: més fred, neu, vent i temporal marítim a Catalunya
- Funció pública. Addicional al 2% Augment del 0,5% en el sou dels funcionaris
- Crònica rosa El City motiva la ruptura de Guardiola
- Israel ajorna la votació de l’alto el foc a avui mentre redobla els atacs a Gaza
- El Consorci de la Zona Franca invertirà fins a 70 milions en oficines 4.0
- Pronovias vol tornar a créixer amb desfilades pròpies i els EUA en l’horitzó
- Areas s’adjudica un concurs a l’aeroport d’Orlando
- Hotelbeds sortirà a borsa al febrer amb una valoració de 5.000 milions