L’Hospitalet reïx en el tractament de la síndrome de Diògenes
Un estudi de l’Hospital del Mar assenyala que, gràcies a un programa pioner, el municipi té una taxa d’efectivitat del 85% en l’abordatge de la problemàtica.
Interior de un hogar donde vivía una persona con síndrome de Diógenes. /
El programa de l’Hospitalet de Llobregat per abordar els casos de conducta d’acumulació d’objectes al domicili (l’anomenada síndrome de Diògenes, un tipus de trastorn), que va arrencar el 2009 i és pioner a tot Catalunya, ha demostrat una elevada efectivitat: al cap de dos anys, el 85% dels casos es resolen. És a dir, la persona aconsegueix reduir l’acumulació d’objectes a casa seva, i desapareix així el risc (incendis, plagues...) tant per a ella com per a la comunitat. En altres ciutats com Barcelona, amb programes basats en metodologies diferents, la taxa d’èxit és molt inferior: del 35%.
Seguiment de dos anys
Aquest programa forma part de la Unitat Social-Servei Salut de l’Ajuntament de l’Hospitalet i es caracteritza per la creació d’equips multidisciplinaris dedicats exclusivament a seguir aquest problema. Els seus exitosos resultats han sigut validats per un estudi del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar (Barcelona) acabat de publicar a la revista Clinical Social Work Journal.
L’estudi del Mar ha consistit a seguir durant dos anys la tasca de tres equips que tracten amb persones amb síndrome de Diògenes a l’Hospitalet de Llobregat i a Barcelona. Els tres representen diferents aproximacions al fenomen. El primer, l’equip de l’Hospitalet, disposava, fins a la seva jubilació, d’una treballadora social, un advocat i un tècnic mediambiental a temps parcial. El segon equip és la Xarxa Interprofessional Col·laborativa, que treballa al districte de Sant Martí de Barcelona per abordar específicament aquesta problemàtica. Finalment hi ha l’equip de treball social de Barcelona, que no se centra específicament en aquests casos però que sí que pot tractar-los.
L’estudi ha seguit l’evolució de 214 casos en els quals es va requerir la intervenció de l’Hospital del Mar. D’aquests, en aproximadament la meitat, 106, se’n va aconseguir una resolució positiva. En relació amb els diferents abordatges dels equips analitzats, l’únic amb una taxa d’èxit significativa va ser l’implantat a l’Hospitalet de Llobregat, com explica David Córcoles, psiquiatre de l’Hospital del Mar. Durant els dos anys de seguiment, l’equip de l’Hospitalet va arribar a un grau de resolució dels seus casos del 84,5%. Per contra, l’equip del districte de Sant Martí es va quedar en un 36,6%, i el segon equip de Barcelona, en un 36,4%. "L’Hospitalet ha sigut més eficient a resoldre els casos en dos anys de seguiment que altres estratègies que es fan a Barcelona", assegura en aquest diari.
La clau, segons ell, és que aquest municipi del Barcelonès comptava amb un equip multidisciplinari en el qual hi havia una treballadora social "que només es dedicava a això".
- LES CINC CLAUS TÀCTIQUES Lamine Yamal munta una botiga de llaminadures a Montjuïc
- Tribunals Un jutjat investiga Joan Laporta per estafar 4,7 milions d’euros a una família que va guanyar la Primitiva
- Perill a la vista El Meteocat alerta: més fred, neu, vent i temporal marítim a Catalunya
- Funció pública. Addicional al 2% Augment del 0,5% en el sou dels funcionaris
- Crònica rosa El City motiva la ruptura de Guardiola
- Israel ajorna la votació de l’alto el foc a avui mentre redobla els atacs a Gaza
- El Consorci de la Zona Franca invertirà fins a 70 milions en oficines 4.0
- Pronovias vol tornar a créixer amb desfilades pròpies i els EUA en l’horitzó
- Areas s’adjudica un concurs a l’aeroport d’Orlando
- Hotelbeds sortirà a borsa al febrer amb una valoració de 5.000 milions