Una mà biònica permet el tacte a persones amb paràlisi
Un equip internacional d’investigadors desenvolupa una tècnica d’estimulació cerebral inèdita per recuperar l’estímul tàctil perdut.

En els últims anys s’han aconseguit grans avenços científics per millorar la vida de les persones tetraplègiques, que en molts casos, sigui per malaltia o sigui per una lesió, han perdut tant la mobilitat com la sensibilitat de gran part o de tot el cos. Però el que fins ara ha sigut un dels grans esculls de la recerca ha sigut la creació d’una eina que permeti a aquestes persones recuperar la sensació del tacte. Segons va anunciar ahir la revista Science, un equip internacional d’investigadors ha aconseguit dissenyar una tècnica d’estimulació cerebral inèdita amb què s’ha aconseguit que persones que portaven anys sense sentir cap estímul tàctil poguessin tornar a sentir el món a través d’aquest sentit.
La tècnica, desenvolupada pel grup internacional de recerca Cortical Bionics Research Group (CBRG), es basa en dos elements. D’una banda, un braç biònic extracorpori acoblat a la cadira de rodes dels pacients i, d’altra banda, un conjunt d’elèctrodes intracorticals implantats al cervell dels pacients. Segons els creadors d’aquestes eines, l’ús d’aquests dispositius permet registrar informació precisa sobre la forma i la textura d’un objecte mitjançant sensors externs per després traslladar aquestes dades al cervell i recrear l’activitat elèctrica que es dona davant una sensació tàctil real. D’aquesta manera, els pacients poden tornar a percebre la textura, la forma, la curvatura i el moviment d’un objecte concret. Les proves fetes en dos pacients apunten a un resultat més que esperançador.
Aquest avenç científic, que a priori podria semblar senzill dins de la complexitat, comporta un repte científic sense precedents. I és que fins ara amb prou feines s’havien aconseguit desxifrar els mecanismes rere la somatosensibilitat (és a dir, la capacitat del cos de codificar qüestions com el tacte, la temperatura o el dolor) ni s’havia aconseguit dissenyar una tècnica que permetés restaurar aquestes funcions en pacients que les havien perdut.
"El repte és aconseguir codificar informació extremadament complexa que permeti distingir, per exemple, un petó suau d’un pessic dolorós o una agulla dels pèls d’un pinzell", comenten els investigadors.
Avenç inèdit
Un dels protagonistes dels primers experiments és Scott Imbrie, un pacient que, després de tenir un accident de cotxe en els 80, porta més de 40 anys en cadira de rodes, sense gairebé mobilitat i amb una sensibilitat limitada. Segons relata ell mateix en una entrevista, la primera vegada que va provar el dispositiu va sentir com si una descàrrega elèctrica li recorregués tot el cos. Però després de moltes proves, un dia un dels investigadors li va agafar la mà biònica i va dibuixar un cercle al palmell i aquest, de cop, va aconseguir sentir per primera vegada en molts anys una sensació tàctil al seu cos. Ara aquest pacient també aconsegueix sentir les formes, la textura i el moviment dels objectes del seu voltant.
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- Tribunals Alliberada la presa espanyola més jove a l’estranger: Fátima Ofkir complia cadena perpètua a Oman per tràfic de drogues
- Mapa del canvi d’hora 2025: quins països canvien a l’horari d’estiu, quins han deixat de fer-ho i on està prohibit
- Tràgic sisme El terratrèmol ensorra Myanmar entre la desesperació i l’anarquia
- Tragèdia a Àsia El terratrèmol submergeix Myanmar en l’anarquia i deixa almenys 1.600 morts
- "No hi ha cap esperança"
- Relacions internacionals Trump demana a Sánchez que incrementi la despesa en defensa
- Tensió a Turquia El líder opositor turc arenga les protestes contra Erdogan
- Ofensiva judicial Feijóo estudia portar Sánchez al TC per no presentar els Pressupostos