Una mà biònica permet el tacte a persones amb paràlisi
Un equip internacional d’investigadors desenvolupa una tècnica d’estimulació cerebral inèdita per recuperar l’estímul tàctil perdut.

En els últims anys s’han aconseguit grans avenços científics per millorar la vida de les persones tetraplègiques, que en molts casos, sigui per malaltia o sigui per una lesió, han perdut tant la mobilitat com la sensibilitat de gran part o de tot el cos. Però el que fins ara ha sigut un dels grans esculls de la recerca ha sigut la creació d’una eina que permeti a aquestes persones recuperar la sensació del tacte. Segons va anunciar ahir la revista Science, un equip internacional d’investigadors ha aconseguit dissenyar una tècnica d’estimulació cerebral inèdita amb què s’ha aconseguit que persones que portaven anys sense sentir cap estímul tàctil poguessin tornar a sentir el món a través d’aquest sentit.
La tècnica, desenvolupada pel grup internacional de recerca Cortical Bionics Research Group (CBRG), es basa en dos elements. D’una banda, un braç biònic extracorpori acoblat a la cadira de rodes dels pacients i, d’altra banda, un conjunt d’elèctrodes intracorticals implantats al cervell dels pacients. Segons els creadors d’aquestes eines, l’ús d’aquests dispositius permet registrar informació precisa sobre la forma i la textura d’un objecte mitjançant sensors externs per després traslladar aquestes dades al cervell i recrear l’activitat elèctrica que es dona davant una sensació tàctil real. D’aquesta manera, els pacients poden tornar a percebre la textura, la forma, la curvatura i el moviment d’un objecte concret. Les proves fetes en dos pacients apunten a un resultat més que esperançador.
Aquest avenç científic, que a priori podria semblar senzill dins de la complexitat, comporta un repte científic sense precedents. I és que fins ara amb prou feines s’havien aconseguit desxifrar els mecanismes rere la somatosensibilitat (és a dir, la capacitat del cos de codificar qüestions com el tacte, la temperatura o el dolor) ni s’havia aconseguit dissenyar una tècnica que permetés restaurar aquestes funcions en pacients que les havien perdut.
"El repte és aconseguir codificar informació extremadament complexa que permeti distingir, per exemple, un petó suau d’un pessic dolorós o una agulla dels pèls d’un pinzell", comenten els investigadors.
Avenç inèdit
Un dels protagonistes dels primers experiments és Scott Imbrie, un pacient que, després de tenir un accident de cotxe en els 80, porta més de 40 anys en cadira de rodes, sense gairebé mobilitat i amb una sensibilitat limitada. Segons relata ell mateix en una entrevista, la primera vegada que va provar el dispositiu va sentir com si una descàrrega elèctrica li recorregués tot el cos. Però després de moltes proves, un dia un dels investigadors li va agafar la mà biònica i va dibuixar un cercle al palmell i aquest, de cop, va aconseguir sentir per primera vegada en molts anys una sensació tàctil al seu cos. Ara aquest pacient també aconsegueix sentir les formes, la textura i el moviment dels objectes del seu voltant.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Guerra a Ucraïna Putin declara una «treva» unilateral per la Pasqua fins dilluns a la mitjanit
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors