Conflicte a Girona

Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera

Mentre esperen la resolució judicial, estan obligats a pagar el lloguer del pis on viuen ara, la hipoteca de la casa adquirida i les despeses fixes d’aquesta

La casa ocupada, situada en el carrer Major de Llagostera.

La casa ocupada, situada en el carrer Major de Llagostera. / Marc Martí Font

2
Es llegeix en minuts
Helena Viñas

Una família de Llagostera denuncia que no pot entrar viure a la seva casa acabada de reformar, situada al carrer Major, per la presència d’un ocupa. El cas està en mans dels tribunals, però, mentre esperen la resolució, la família està pagant el lloguer del pis on viuen, la hipoteca de la casa i les despeses fixes d’aquesta.

«Vam veure el cas de la família Riera de Girona, i això ens va motivar a explicar el que ens està passant». Així ho expressa Oksana Klymenko, la matriarca de la família afectada, qui explica que van arribar a Girona des d’Ucraïna el 2017 fugint del conflicte que anava escalant amb Rússia. Els nouvinguts van participar en un pla d’acollida per refugiats durant sis mesos, fins que es van poder traslladar a un pis de lloguer. Tanmateix, la seva il·lusió era anar a viure a una casa.

Després d’anys estalviant, el 2023 «vam trobar una casa a la venda a Llagostera que estava per reformar», però el meu marit treballa en el sector de la construcció i «estava motivat per fer l’obra».

Paral·lelament, la parella de Klymenko va conèixer a la seva feina un individu «d’una altra nacionalitat que no tenia on viure ni papers». Arran de la seva experiència com a refugiats i com a gest de generositat, Klymenko conta que van oferir a aquest individu «quedar-se temporalment a la casa que estàvem reformant, sense pagar cap lloguer», però amb l’avís que, quan finalitzessin les obres, s’hauria de traslladar.

Tanmateix, el juliol de l’any passat, quan li van donar dos mesos de marge per trobar un altre habitatge, l’individu «no volia marxar»: «Li va prohibir l’entrada a casa al meu marit». Fins i tot la policia local de Llagostera va fer acte de presència, i va redactar un informe sobre el cas.

El triple de despeses

Notícies relacionades

Klymenko lamenta que «hem de pagar el lloguer del pis, la hipoteca de la casa i les despeses fixes d’aquesta de llum i aigua». Preguntada per la possibilitat de parar de pagar algun dels imports a causa de la situació, Klymenko contesta que «el banc ja ens ha dit que no hi ha opció, i les companyies d’aigua i llum que si tallem els serveis de la casa l’ocupa ens podria denunciar».

El cas es troba en mans del jutjat de primera instància número 4 de Girona després que Klymenko interposés una denúncia. Paral·lelament, l’alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs, explica que el consistori té «un protocol d’actuació» per aquests casos, però remarca que «en aquesta situació ho estan resolent els particulars a través de la via judicial».