Un 32% menys de pol·lució a Espanya

Amb les emissions del 1990 com a referència, el Govern espera reduir els gasos contaminants entre un 5% i un 7,5% cada any, una ambiciosa empresa molt difícil d’aconseguir.

Señal d’entrada a la zona de baixes emissions de Barcelona, en una de les sortides de la Ronda Litoral. | ELISENDA PONS

Señal d’entrada a la zona de baixes emissions de Barcelona, en una de les sortides de la Ronda Litoral. | ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Espanya s’ha compromès a reduir un 32% les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte als nivells del 1990. Tot això, abans que acabi aquesta dècada. Aquesta promesa climàtica, recollida en l’últim Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), estableix una meta per a 2030 però no un calendari concret sobre com aconseguir-la. Això es deu que la reducció d’emissions no sempre és lineal i, de fet, és habitual que hi hagi anys amb baixades més significatives i anys amb repunt. Tot i això, de manera orientativa, Espanya hauria de reduir les seves emissions entre un 5% i un 7,5% anual des d’ara mateix.

Un dels elements clau per abordar aquest debat és el registre històric d’emissions de gasos d’efecte hivernacle generats a Espanya. El 1990, les emissions espanyoles van sumar 287,7 milions de tones de CO2 equivalents a l’atmosfera. A partir de llavors van començar a pujar fins a arribar al seu màxim històric el 2005, quan van ascendir fins a les 438,8 milions de tones de CO2. El 2020, any de la pandèmia, es va registrar un descens del 18,7% respecte a l’any anterior i, per primera vegada, es va observar una reducció per sota dels nivells del 1990. Concretament, del 5,9%. El 2023, últim any del qual es tenen registres complets, les emissions van baixar un 7,6% addicional respecte a l’any anterior i un 5,8% sobre 1990.

Alerta amb els repunts

Els registres mostren que, malgrat que la corba d’emissions espanyoles està baixant, en els últims anys també s’han viscut diversos repunts importants. El 2021 i el 2022, per exemple, les emissions van pujar a prop d’un 5% respecte a l’any anterior i en els dos casos el còmput total d’emissions va superar el del 1990. I el 2024, segons un estudi preliminar del centre d’investigació Basque Centre for Climate Change (BC3) i l’Observatori de la Transició Energètica i l’Acció climàtica (ATALAIA), les emissions van tornar a repuntar gairebé un 1% respecte a l’any anterior. Tot i que, en aquest cas, el total d’emissions, que va sumar 272 milions de tones de CO2 equivalent, va ser un 3,2% inferior respecte als valors de referència de 1990.

L’economia...

Notícies relacionades

Les estimacions més conservadores calculen que Espanya hauria de reduir un 5% anual les emissions per complir els seus objectius. L’Observatori de la Sostenibilitat, per la seva banda, eleva aquesta meta fins al 7,5% anual. Segons apunta una anàlisi elaborada per aquesta entitat, un dels principals motius darrere dels repunts d’emissions dels últims anys és l’increment de l’activitat econòmica, l’auge del turisme i l’increment del transport per carretera. Aquest últim, de fet, és l’únic sector les emissions del qual creixen, tal com constata l’últim l’informe de comptes mediambientals d’Espanya. Tant és així que en aquests moments s’estima que el transport és responsable d’una de cada tres tones de gasos d’efecte hivernacle.

Una de les dades més esperançadores de cara al futur és el ràpid desplegament de les energies renovables. El 2022, les energies netes van sumar un 42,2% a la producció energètica espanyola, el 2023 van arribar al 50,4% i el 2024, a falta dels balanços definitius, tot apunta que van arribar a la xifra rècord del 56%.

Temes:

Sumar Govern