L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret

Ramón de la Cámara Guisado va ser detingut el 16 de juliol del 2003 acusat de matar el David el 28 de maig d’aquell any al bar de Sabadell que tenien. Després de passar dos anys a la presó va ser excarcerat l’octubre del 2005 per un recurs del seu advocat. Des d’aleshores, està desaparegut.

L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
5
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Els investigadors de la Policia Nacional recorden el cas com "una història molt truculenta i escabrosa" en la qual des d’un primer moment van desconfiar del principal sospitós, Ramón de la Cámara Guisado, quan el van conèixer poc després de trobar el seu fill David, llavors de 22 anys, mort d’un tret al clatell al bar musical Gotik, a la Zona Hermètica de Sabadell.

Era el maig del 2003 i gairebé 22 anys després Ramón de la Cámara és l’únic espanyol a la llista dels 50 delinqüents més perillosos buscats per l’Europol. Des del 2007 no se’n sap res i a la seva fitxa policial apareixen els seus trets físics de fa gairebé 18 anys, quan en tenia 55, així com una simulació de la seva cara ara amb els 72 anys.

Ramón de la Cámara Guisado va ser detingut el 16 de juliol del 2003 acusat de matar el seu fill el 28 de maig del 2003 al bar que tenien a Sabadell. Va ser una laboriosa investigació que va començar a cobrar forma la mateixa nit en la qual es va descobrir el cadàver sobre la barra del local amb un "cop de gràcia, és a dir, un tret que entra pel clatell i que surt pel front", com assenyala el comissari principal de la Policia Nacional ja retirat Manuel Quintela, que es va fer càrrec de la investigació com a Inspecció juntament amb el seu company Alberto del Grup d’Homicidis.

Va ser el mateix pare qui va alertar els agents que havia rebut una trucada anònima en la qual l’instava a anar al Gotik per veure el seu fill però que a l’arribar no va poder entrar. Els bombers van forçar el pany i a dins es va trobar el cadàver del David. A partir d’allà es va iniciar la investigació policial.

Tres versions

Els agents d’Homicidis van parlar amb De la Cámara, que els va explicar que el seu fill anava amb males companyies i els va ensenyar una bossa de cocaïna que havia trobat a David al cotxe. No obstant, els investigadors van desconfiar de la seva actitud i per això van decidir posar-li el que en argot policial es coneix com a cua, és a dir, el van seguir.

Gràcies a aquesta vigilància, la policia va descobrir que el primer que va fer el sospitós l’endemà del crim va ser anar a uns grans magatzems a comprar-se un nou telèfon mòbil amb un altre número. No obstant, davant els agents va dir que aquell matí no s’havia mogut de casa i que només disposava d’un telèfon, amagant l’acabat d’adquirir. "La declaració va començar amb una mentida", remarca el comissari Quintela, que recorda que les vegades que el van citar a comissaria en les setmanes següents va oferir diverses versions sobre la mort del seu fill.

Primer els va dir que el David tenia un deute per la compra d’un cotxe i que s’ajuntava amb dos o tres amics que eren unes "males companyies", però després de fer comprovacions, els agents van acabar descartant aquesta versió. Quan van preguntar al pare per possibles motius del crim, els va deixar anar: "No ho he volgut dir per què a mi em poden matar si explico la veritat" i va dir que el seu fill havia acudit dies enrere a una festa en la qual hi havia una coneguda presentadora del programa Crónicas Marcianas i diversos futbolistes de l’època i en la qual corria molta droga.

La policia va descobrir que l’explicació del pare "tampoc tenia ni peus ni cap, ni s’ajustava a un relat que pogués motivar la mort de ningú". Finalment, Ramón de la Cámara va relatar que dos perillosos delinqüents, un d’ells d’ètnia gitana, havien amenaçat el David per un deute per tràfic de drogues i que es plantejava la venda del bar musical per pagar-la.

Per aquesta via els investigadors van descobrir que aquests dos delinqüents subministraven droga al Ramón i que el deute era seu i no del fill, per la qual cosa va decidir saldar-la venent el bar musical a l’esquena del David. A l’assabentar-se’n el fill va ser quan es va produir l’enfrontament.

Sense rastre de la pistola

Paral·lelament, un nebot del Ramón va explicar a la policia que la nit del crim el seu oncle el va fer trucar-li des d’una cabina per simular que havia rebut un avís anònim que alguna cosa havia passat al seu fill al local de Sabadell. A més, el nebot també va acompanyar el Ramón a un abocador a desfer-se de droga i de diversos objectes. Un d’ells podria haver sigut l’arma del crim, tal com van concloure els agents.

També va aparèixer un altre testimoni que va veure el Ramón sortir del Gotik poc després de l’hora en què el forense va establir la mort de David, cap a les 15.00 hores, i un taxista que el va portar cap al centre de Sabadell.

Aquests nous indicis van coincidir amb la desaparició del Ramón, que va deixar de respondre al seu telèfon principal. Gràcies que els agents tenien també el que havia adquirit nou després del crim el van localitzar a Platja d’Aro vivint amb un nòvio de 18 anys que tenia, amb qui va començar sent aquest menor d’edat, i amb el nebot. Va ser llavors quan els agents el van detenir. En el registre de la seva vivenda van trobar en una americana un cartutx de munició igual a la bala que havia provocat la mort del seu fill. També van descobrir restes de la mateixa munició a les parets del bar, ja que sembla que dies abans del crim el Ramón i els seus camells havien provat la pistola disparant al local.

El jutjat va ordenar l’ingrés del Ramón en presó preventiva a la Model. Allà va estar fins a l’octubre del 2005. Va sortir després que l’Audiència de Barcelona estimés un recurs del seu advocat, Javier Rodrigálvarez, contra la pròrroga de la presó preventiva. El Ramón esperava judici i el fiscal li demanava 22 anys de presó.

Notícies relacionades

No va acudir al judici

El 2007 va desaparèixer sense deixar rastre. No és la primera vegada que ho feia. El 1988 va ser detingut per diversos delictes d’estafa i es va escapar quatre anys després primer a França i després a Llatinoamèrica, fins que va tornar a Espanya. El 2023, 20 anys després del crim, l’Europol va posar el sospitós a la llista dels delinqüents més buscats. La justícia espanyola el reclama per no acudir, fa uns 18 anys, davant un tribunal per ser jutjat per l’assassinat del David. La fitxa de l’alerta policial és concloent: "El Ramón va apuntar al seu fill amb una pistola calibre 9 mm i li va disparar al clatell, cosa que li va causar la mort instantània".