Lisa Barbier. 47 anys
"De nena vaig ser pesada i d’adolescent, desafiadora"

Lisa Barbier ha conseguido terminar la carrera de medicina con muchísimo esfuerzo porque tiene TDAH
Lisa Barbier Schadewaldt (47 anys, Mallorca) pateix el que es podria considerar un TDAH en adult "de llibre". Va ser una nena "pesada, hiperactiva, a qui no suportava ningú", però no va ser diagnosticada fins que va tenir 34 anys. Abans va passar per una infància "traumàtica", una adolescència "desafiadora" i una vida laboral plena d’entrebancs, ja que no "aguantava" en una mateixa feina més de vuit mesos. "Tot m’avorria i tenia problemes per socialitzar amb els companys, cosa que em feia deixar una feina rere l’altra", explica.
Per això, als 25 anys va patir una "crisi existencial", carregada d’ansietat i depressió, que va fer-li replantejar la vida i entossudir-se en el desig més gran que tenia: ser metge. Amb "moltíssim esforç" va aconseguir l’accés a la universitat per a més grans de 25 anys i acabar la carrera de Medicina en 10 anys, perquè "el que els altres estudiaven en mitja hora" a ella n’hi costava tres. El dèficit, entre altres coses, li impedeix concentrar-se en el que llegeix.
Quan era a sisè de Medicina va veure que "no se’n sortia" i va consultar una psiquiatra alemanya que va saber veure el que, a Espanya, no havien detectat altres especialistes. "Em va diagnosticar TDAH i em va enviar un fàrmac que va representar un abans i un després: va ser prendre’l i llegir els paràgrafs d’una tirada, sense haver de rellegir-los i rellegir-los. Va ser com a despertar d’un malson", assenyala. Tot i així, s’ha hagut de presentar a l’accés a l’examen MIR cinc vegades i, finalment, està estudiant l’especialitat de Metge de Família, però en un any més del programa formatiu oficial, ja que li han concedit una pròrroga a causa de la neurodivergència.
"Empatia i paciència"
Amb la medicació, la Lisa ha aconseguit disminuir els símptomes, però encara ha d’apuntar "absolutament tot" el que li expliquen els pacients perquè, si no, pateix oblits importants. I, de vegaddes, no és capaç de trobar les paraules adequades. Però també té fortaleses, com "l’empatia i la paciència" amb els pacients amb dificultats i la "tenacitat a l’hora de buscar solucions".
També li va bé participar en la teràpia grupal que organitza la Fundació InGada, on ha trobat "la seva veritable família". "Estar amb gent com jo m’ha suposat un canvi radical: ara em sento compresa", explica mig plorant.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Seguretat viària Augmenten més d'un 46% els morts a les carreteres catalanes en el primer trimestre de l'any
- Entendre més Màximo Pradera: "Vaig tenir càncer perquè cap metge em va fer mai la pregunta clau: ¿Què menges?"
- Nou projecte Barcelona estrena un institut d’investigació sobre arquitectura i urbanisme sostenible
- Repartiment de migrants Catalunya declara que els seus centres de menors migrants ja superen el 100% de la seva capacitat
- ACTUALITAT BLAUGRANA Perillen els 100 milions dels seients VIP del FC Barcelona, claus per fitxar a l’estiu