L’estació d’Astún prop de la tragèdia al descarrilar el telecadira

Un error en el sistema de retorn deixa greus dos joves de 18 anys i provoca una vintena de ferits quan el remuntador de muntanya transportava a gairebé un centenar d’esquiadors.

L’estació d’Astún prop de la tragèdia al descarrilar el telecadira
2
Es llegeix en minuts
A. T. B.

L’estació d’esquí d’Astún (Osca) va estar ahir prop de la tragèdia després que el telecadira de la pista de Canal Roya descarrilés al matí per una fallada en el sistema de retorn i deixés suspesos en l’aire gairebé un centenar d’esquiadors que van quedar terroritzats perquè van penjar durant uns minuts agònics d’una altura superior als cinc metres.

Malgrat ser un accident aparatós, només va caldre lamentar dos ferits de gravetat, dos joves de 18 anys que van ser evacuades en helicòpter a l’hospital Universitari Miguel Servet i al Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa sense que la seva vida corregués perill al tancament d’aquesta edició. També van resultar ferides de caràcter lleu unes altres sis persones que van ser assistides en els centres hospitalaris de Jaca i d’Osca i, a peu de pista, van ser atesos la resta d’esquiadors que van poder abandonar, alleujats i pel seu propi peu, el recinte esportiu de la serralada pirinenca.

La magnitud de l’incident va obligar a activar en un primer moment el nivell u d’emergència que es va estendre als hospitals i a posar en marxa un comitè de catàstrofe davant la possible allau de víctimes que poguessin requerir una atenció sanitària urgent. En total, es van mobilitzar una vintena d’ambulàncies de suport vital bàsic, cinc UVI mòbils i una altra desena convencionals, a les que es va sumar el personal de rescat, entre ells, diverses dotacions del Grup de Rescat i Intervenció en Muntanya de la Guàrdia Civil i una vintena de bombers. Van ser al voltant de dues hores i mitja d’intervenció en les quals aquests equips van posar fora de perill els afectats. Van comptar amb l’ajuda dels monitors de les mateixes pistes perquè, aleshores, ja s’havia clausurat tot el domini esquiable de l’estació. "Ha sigut molt ràpid pel que podíem esperar", va afirmar un treballador.

Per megafonia es va avisar del greu contratemps i es va sol·licitar la retirada dels vehicles estacionats en el pàrquing més pròxim a l’estació amb la intenció d’agilitzar la imminent arribada d’una caravana d’ambulàncies que, a penes unes quantes hores més tard, tornava sense tanta celeritat als punts de partida. El balanç va ser relativament generós per a les dramàtiques imatges que van quedar gravades a la retina dels perjudicats. Alguns es van arribar a precipitar des dels telecadires, mentre que d’altres van esperar amb suspens l’arribada dels serveis de rescat i van ser baixats per mitjà d’arnesos.

Notícies relacionades

Revisions i permisos

El director general d’Emergències, Miguel Ángel Clavero, va avançar que l’origen del contratemps se situa en "una fallada en el sistema de retorn en el telecadira" que va provocar "una avaria en la tensió". "El que sabem és que aquests controls administratius s’havien fet i estaven complerts. Ara caldrà estudiar les causes per les quals el telecadira ha sofert aquest accident i els informes dels tècnics seran els que explicaran el que ha passat. No s’ha d’entrar en especulacions i cal ser prudents", va completar el president del Govern d’Aragó, Jorge Azcón. No va ser fins a meitat de la tarda quan la direcció d’Astún va comunicar a la premsa que les instal·lacions comptaven "amb tots els permisos i revisions".