‘Life Sciences BCN’, de Barcelona global
Barcelona es bolca per ser capital europea de les ciències de la salut
Més d’un centenar de veus mèdiques i farmacèutiques apel·len a la col·laboració publicoprivada i apressen a facilitar l’atracció de talent, el creixement del sector i a unificar les estratègies per posicionar la ciutat catalana com a líder global.
Moltes empreses i investigadors s’instal·len a BCN per l’aposta en el sector sanitari
Mercè Conesa, CEO de Barcelona Global; Ramon Agenjo, presidente de Barcelona Global; Cristóbal Molleja, presidente de Net-Pharma; y Montse Puig, directora general de Barcelona & Partners. /
Barcelona vol ser una zona estratègica –més encara: la capital mundial– de les ciències de la salut (life sciences en anglès), la disciplina que estudia com aplicar els coneixements científics per millorar la vida de les persones. La institució privada sense ànim de lucre Barcelona Global va presentar ahir un pla de mesures per potenciar aquest sector a la capital catalana. Són mesures en què el sector biomèdic i farmacèutic apel·len a la col·laboració publicoprivada i apressen a facilitar l’atracció de talent, el creixement del sector i a unificar les estratègies per posicionar la ciutat catalana com a líder global en aquest àmbit.
"Barcelona –indica el projecte–està en una posició única per aprofitar importants oportunitats, i amb el correcte enfocament estratègic pot liderar el sector de les ciències biològiques a Europa". Una de les idees concretes sobre la taula és la creació d’un fons de capital, de 50 a 100 milions d’euros, finançat conjuntament per inversors públics i privats, per ajudar a arrencar projectes.
"Barcelona és l’ecosistema perfecte per a les ciències de la salut. Ho té tot: acadèmics, científics, gent que crea… Té les característiques per ocupar un paper destacat en aquest sector", va defensar Ramon Agenjo, president de Barcelona Global, ahir a CosmoCaixa, on va tenir lloc la presentació. Com van explicar els organitzadors, "moltes empreses i centres d’investigació s’han establert a Barcelona per la seva aposta en el sector de la salut".
Segons les xifres que maneja l’entitat, les ciències de la salut són un dels sectors amb més potencial de creixement a Barcelona: té una facturació superior als 42.000 milions d’euros i uns 264.000 empleats, i en formen part unes 1.400 empreses, 91 centres d’investigació i 71 inversors.
Les mesures presentades ara són fruit d’un any de treballs del Chapter de Life Sciences, projecte en què han participat 125 presidents i directius d’empreses biomèdiques i farmacèutiques, líders de centres d’investigació, hospitals i universitats, emprenedors i responsables del sector públic de Barcelona, que han reflexionat i analitzat com projectar la marca Life Sciences Barcelona arreu del món.
L’últim any, aquest centenar d’experts han abordat els reptes actuals i han posat en comú les necessitats de les grans corporacions, les start-ups i els centres d’investigació per promoure i accelerar la transferència tecnològica i la innovació. També, millorar l’accés de les empreses als mercats de capitals, crear un ecosistema sòlid entre tots els actors, i fer créixer la competitivitat i atraure i retenir talent.
Els 125 participants es van agrupar en cinc àrees de treball: finançament, infraestructures, integració de l’ecosistema, branding internacional i talent, cada una integrada per entre 25 i 60 experts nacionals i internacionals. Com va explicar Montse Puig, CEO de Barcelona&Partners, l’agència d’atracció d’inversió de Barcelona Global que ha treballat en l’àrea de finançament del projecte, a Barcelona els fons per a projectes de ciència de la vida "són insuficients", "un coll d’ampolla que dificulta que els projectes avancin", i va advocar per la "col·laboració publicoprivada" i la creació d’un fons, per a l’etapa inicial, d’entre 50 i 100 milions d’euros.
Els experts apunten que la falta d’instal·lacions "essencials" com laboratoris obstaculitzen el creixement i proposen agilitzar processos administratius.
El director de l’Institute of Science and Technology (BIST), Eduard Vallory, que ha dirigit el grup d’Infraestructures amb Mercè Conesa (CEO de Barcelona Global), va explicar que el seu treball va consistir a "posar en el mapa iniciatives que ja funcionaven" i d’altres que havien d’aparèixer. Segons aquest grup, "el ràpid creixement del sector ha posat de manifest una falta de coincidència entre la demanda d’infraestructures i la disponibilitat, especialment en laboratoris i espais d’oficines". Consideren que la falta d’instal·lacions "essencials" obstaculitza el creixement.
Més talent
El grup de Talent ha sigut codirigit per Carles Nueno, president de Teladoc Health, i Gonzalo de Miquel, vicepresident de Desenvolupament Clínic Global d’Alexion/AstraZeneca, amb l’objectiu de fer de la ciutat "un lloc encara més atractiu per a la generació i atracció de talent".
Notícies relacionadesSegons els impulsors d’aquestes mesures, Barcelona té tots els ingredients necessaris per consolidar-se com a ciutat líder en el sector de les ciències de la salut, però aquesta capacitat es pot veure amenaçada pel "ràpid creixement del sector", les "exigents infraestructures" que es requereixen, la "falta de finançament" i la competència, cada vegada més gran, entre ciutats i regions. Malgrat aquests desafiaments, el sector conclou que "Barcelona està en una posició única per aprofitar importants oportunitats i pot liderar el sector de les ciències biològiques a Europa".
Un dels participants en l’acte d’ahir va ser el prestigiós metge Josep Tabernero, director d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron, que va explicar el projecte de CaixaResearch Institute de crear el primer centre d’Espanya especialitzat en immunologia. L’edifici, davant el Museu de la Ciència CosmoCaixa, a Barcelona, estarà llest aquest any i hi treballaran més de 700 professionals.
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- A l’estació del Poblenou Un vigilant de seguretat del metro de Barcelona perd un ull després d’una brutal agressió
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»