Convèncer les famílies, gran repte de la formació professional
Fad Joventut llançarà una campanya d’informació perquè mares i pares vegin l’FP com a itinerari de qualitat per als seus fills.
"Hi ha certa hipocresia amb la formació professional, tots diuen que és molt bona, però no la volen per als seus fills". Així s’expressava en aquest diari la sociòloga Aina Tarabini, investigadora en Polítiques Educatives de la UAB, sobre la realitat de l’FP a moltes llars. "No sé quantes famílies volen, de veritat, que els seus fills siguin lampistes", afegia.
L’informe Percepció de la joventut sobre la formació professional a Espanya, elaborat pel Centre Reina Sofia de Fad Joventut en col·laboració amb la Fundació Gestamp i presentat ahir a Madrid, confirma que l’FP ha calat entre els joves, que, lluny de considerar-la la germana pobra del sistema educatiu, opinen que és una formació "completa i especialitzada". Més de la meitat dels graduats en ESO (56%) es planteja o s’ha plantejat alguna vegada estudiar algun grau. La investigació, no obstant, revela que alguns nois i noies de 16 a 29 anys –no són majoria, només són el 7%– van optar per no matricular-se a FP perquè l’hi van desaconsellar a casa.
Els autors de l’estudi asseguren que, malgrat el dolç moment social i polític que viu l’FP, un dels reptes és, precisament, arribar a les famílies, atraure-les i convèncer-les que es tracta d’una via acadèmica solvent i de qualitat per als seus fills i filles. De fet, la directora general de Fad Joventut, Beatriz Martín Padura, ha anunciat una imminent campanya de sensibilització dirigida als progenitors.
"Com arribar a les famílies és la pregunta del milió", va explicar Tomás Alonso, director de l’institut públic d’FP Tomás y Valiente (Madrid) i vicepresident de FPEmpresa després de la presentació de l’estudi. Convençut que hi ha famílies que encara creuen en el fals mite que l’FP és per als que no volen estudiar, Alonso va assegurar que haurien de ser les administracions les que sedueixin els progenitors. També és fonamental, segons la seva opinió, que els alumnes rebin informació sobre l’FP "des de primària".
"Convèncer els pares i les mares és un dels grans reptes a què s’enfronta ara mateix l’FP", va afegir Marta Urdiain, global manager de Formació a Gestamp.
Debat fals
A més, un altre pas que cal fer és demostrar a les famílies que el debat universitat o formació professional és fals perquè són itineraris acadèmics diferents però no incompatibles. Moltes famílies continuen pensant que FP és un itinerari menor i incomparable amb un títol universitari. "En el meu centre cada vegada tinc més universitaris que es matriculen en un cicle superior", va concloure Alonso.
Notícies relacionades"La informació i la visibilitat són fonamentals. Ningú elegeix el que no coneix", va corroborar la secretària general d’FP del Ministeri d’Educació, FP i Esports, Esther Monterrubio, que va apuntar un altre motiu més per convèncer les famílies dels enormes avantatges que comporten els cicles formatius: "Segons les previsions econòmiques, d’aquí al 2030, el 60% dels llocs de treball seran per a perfils tècnics. De moment, només cobrim la meitat d’aquest percentatge".
Monterrubio va reconèixer que encara hi ha assignatures pendents: millorar la informació, lluitar contra l’abandonament i disminuir la bretxa de gènere en les famílies professionals.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Última hora Un mort i un ferit crític en una explosió al port de Barcelona
- La patronal valenciana lamenta la "pèrdua significativa" del trasllat
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa