L’emergència per sequera afecta 22 nous municipis
Davant la falta de pluges a l’Alt Empordà, el Govern pren la decisió per garantir la campanya de reg dels agricultors de la zona del riu Muga.
Fa setmanes que la tendència als embassaments és negativa. Com que les dessalinitzadores i regeneradores segueixen produint a tot gas, el descens és més aviat lent i sostingut. Però, tot i així, el panorama general preocupa. Una de les àrees geogràfiques que més està patint l’escassetat d’aigua, a més del Priorat, és l’Empordà, on el pantà Darnius-Boadella se situa al 17% i l’aqüífer Fluvià-Muga es troba també en una situació complicada.
Davant la falta de pluges dels últims dies i per garantir la campanya de reg dels agricultors de la zona, el Govern ha decretat l’entrada en emergència de 22 municipis de l’Alt Empordà, proveïts precisament per la massa d’aigua subterrània connectada als rius Fluvià i Muga.
Les localitats afectades són Agullana, Capmany, Garriguella, la Jonquera, l’Armentera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga, Vilamacolum i Espolla. Aquests pobles s’afegeixen a Figueres i 11 municipis més de la mateixa comarca que ja fa mesos no surten d’aquesta fase d’emergència. També hi ha tres localitats d’altres comarques, Sant Feliu de Codines, Duesaigües i Riudecanyes, en les quals està decretat el mateix semàfor vermell.
Els ajuntaments que estiguin sota l’estat d’emergència del Pla Especial de Sequera no poden consumir més de 200 litres per habitant i dia. S’ha de recordar que aquesta despesa és municipal i no es refereix només al consum domèstic, molt inferior, sinó que s’hi inclouen els usos d’activitats econòmiques. També es prohibirà el reg en àrees verdes i zones esportives, mentre que el reg agrícola es reduirà en un 80%.
No obstant, el Govern va derogar el règim sancionador. Per tant, a l’espera que aquesta modificació obtingui llum verda parlamentària la setmana vinent, en principi no s’obriran expedients sancionadors als consistoris que superin els límits. En aquests moments, desenes de municipis segueixen gastant més aigua del que els permet el Pla Especial de Sequera, però l’objectiu del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica és acompanyar-los perquè millorin la seva eficiència i aconsegueixin satisfer les exigències.
"Millorar les extraccions"
Notícies relacionadesEntre les diferents obres que la conselleria ha accelerat per disposar de més aigua existeix un pla per construir cinc pous nous a prop de Peralada que han de servir per "millorar les extraccions de l’aqüífer" i fer una millor gestió del recurs. Està previst que els pous, que costaran més de quatre milions d’euros, estiguin llestos a partir del mes de març. A la Costa Brava també es treballa per instal·lar dessalinitzadores mòbils que en un futur l’Executiu català veu necessari substituir per una planta de dessalinització fixa.
De moment, el sistema Ter Llobregat, que proveeix Barcelona i la gran majoria dels catalans, continua en fase d’alerta. Però el Govern –així ho va defensar la consellera Sílvia Paneque dies enrere– ja ha avisat que, si aquesta primavera no plou, les restriccions d’aigua poden tornar en aproximadament dos mesos.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Última hora Un mort i un ferit crític en una explosió al port de Barcelona
- La patronal valenciana lamenta la "pèrdua significativa" del trasllat
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa