Laura Soucek "He triat aquesta ciutat per investigar perquè hi crec"

Nascuda a Velletri, Itàlia, el 1972, la directora del programa de teràpies experimentals en el Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) assegura que el que s’està investigant ara a la capital catalana tindrà un impacte a llarg termini en la salut dels ciutadans. És una de les expertes del ‘hub’ de Barcelona Global que busca col·locar la ciutat com a referent mundial de les ciències de la salut.

Laura Soucek "He triat aquesta ciutat  per investigar perquè hi crec"
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

¿Per què potenciar les ciències de la salut a Barcelona?

Les ciències de la vida són aquelles que estudien la biologia i les regles de la natura que tenen impacte en la salut de la gent. El nostre objectiu és col·locar la ciutat com a referent en salut en general, però en concret de les ciències de la vida. És molt important perquè això atrau talents i inversions. A més, dona visibilitat a tots els assajos clínics i a les noves teràpies que s’estan desenvolupant aquí i que podrien beneficiar pacients a escala mundial. El que s’està fent a Barcelona en termes d’investigació, en termes de desenvolupament de recursos per a les ciències de la vida, tindrà un impacte a llarg termini i fins i tot a curt termini per a la salut dels pacients.

¿A Barcelona es fan molts assajos clínics?

Barcelona és la vuitena ciutat del món on més assajos clínics es fan. Això vol dir que aquí veiem, per primera vegada, com l’impacte de la investigació es reflecteix en noves teràpies per als pacients. Barcelona és una de les primeres ciutats del món on les noves teràpies s’assagen per primera vegada.

I, no obstant, molts investigadors marxen d’Espanya…

Jo et dono la perspectiva oposada. Jo soc estrangera i he triat Barcelona per fer la meva investigació, per crear una spin-off [Soucek és CEO de Peptomyc] perquè jo crec en el potencial de Barcelona. Crec que aquí es poden fer moltíssimes coses.

Vostè és una bona coneixedora de les teràpies experimentals.

Sí, soc la directora del programa de teràpies experimentals a la Vall d’Hebron, i aquest privilegi em permet tenir una visió immediata de quines són les noves teràpies en oncologia i veure-les implementades per primera vegada en assajos clínics del mateix hospital. L’impacte de les ciències de la salut en les vides humanes és immediat.

¿Per què són tan importants les ciències de la salut?

Quan parlem de life sciences ens referim a una investigació de les bases de la vida, però també de les bases de totes les malalties. Es tracta d’entendre les regles de la vida i el que pot anar malament per cursar una malaltia: això és el que ens ofereix la clau per trobar solucions a aquestes patologies.

Hi ha molts perfils professionals.

Sí. Des de la investigació més bàsica, que s’interessa pels processos mínims moleculars, fins a l’aplicació dels tractaments en la sanitat pública a través de metges, infermeres i la resta de personal que treballa als hospitals i que de veritat marca la diferència per als pacients.

Notícies relacionades

¿El hub de Barcelona Global serà el punt de trobada?

Exacte. Aquest hub unirà tots els actors que contribueixen a l’impuls de les ciències de la vida i el sector de la biotecnologia a Barcelona. No estarà ubicat en cap espai físic, sinó que ens donarà l’oportunitat de trobar-nos per col·laborar entre nosaltres. Hi haurà tant trobades virtuals com en persona.