Més de la meitat dels graduats en ESO es plantegen estudiar FP
Un informe de Fad i Gestamp revela la bona opinió que tenen els joves de la formació professional a Espanya malgrat l’escassa informació i orientació que han rebut durant la primària i la secundària.
Des del 2015 fins al 2023, les matriculacions en formació professional (FP) han augmentat gairebé un 25% en grau mitjà i un 60% en grau superior. Hi continua havent més universitaris que titulats en FP, però és una opció acadèmica que guanya prestigi a passos de gegant entre l’alumnat, especialment per la inserció laboral que comporta. Més de la meitat dels graduats en ESO (56%) es planteja o s’ha plantejat alguna vegada estudiar FP, que ha deixat de ser la germana pobra del sistema educatiu. No obstant, el 38% dels joves de 16 a 29 anys assegura que la informació i l’orientació sobre aquests estudis durant primària i secundària és escassa o nul·la.
Així ho revela l’estudi Percepció de la joventut sobre la Formació Professional a Espanya, elaborat pel Centre Reina Sofia de Fad Joventut en col·laboració amb la Fundació Gestamp i presentat ahir a Madrid. Realitzat amb 1.255 entrevistes online a homes i dones amb edats compreses entre 16 i 29 anys, l’estudi deixa clar que un de cada quatre joves, amb independència del seu nivell d’estudis, veu molt o bastant probable estudiar una FP en el futur. Gairebé la meitat d’estudiants d’FP de grau mitjà es planteja estudiar una altra FP, el mateix que opinen tres de cada deu titulats en grau superior. Un de cada tres universitaris també va estudiar l’opció de matricular-se a FP (tot i que després no ho va fer).
L’informe posa de manifest que el dolç moment que viu la formació professional a Espanya també ha calat entre els més joves. Gairebé 7 de cada 10 opinen que és una educació completa i de qualitat, destacant especialment la seva capacitat per especialitzar-se (67%) i l’aprenentatge ràpid i eficaç d’un ofici (64%). El 31% dels titulats en grau mitjà asseguren que van aconseguir una feina en menys de tres mesos, percentatge que puja al 38% en el cas dels graus superiors.
Satisfacció laboral
La satisfacció laboral, en tot cas, augmenta amb el nivell educatiu. Mentre que gairebé un 59% dels graduats en FP superior (62% en el cas dels universitaris) es declaren bastant satisfets amb la seva ocupació, el percentatge es redueix lleugerament (53%) entre els titulats en grau mitjà i més encara (35%) entre els que només tenen FP bàsica o batxillerat.
De la mateixa manera, com més nivell d’estudis s’observa més estabilitat laboral. Davant la pregunta ¿Creus factible que perdis el teu lloc de treball l’any vinent?, el 72% dels universitaris contesten que no, la mateixa resposta que donen el 66% dels titulats en FP superior i el 63% dels de grau mitjà.
Segueixen els prejudicis
La investigació de Fad deixa clar que només el 10% dels joves valoren negativament l’FP, considerada una bona opció acadèmica pel 70%. Els que l’estan cursant o l’han cursat són els que millor opinió tenen. Gairebé 7 de cada 10 consideren que són uns estudis "complets i especialitzats" i el 45%, fins i tot, considera que les sortides laborals són més nombroses que per als universitaris. Malgrat aquest optimisme generalitzat, el 19% continuen mantenint vells prejudicis, com que és per a mals estudiants, mentre que un altre 20% considera que l’alumnat d’FP no té vocació i un altre 23% assegura que només val la pena si no es pot entrar en una universitat.
Els prejudicis desapareixen quan es pregunta directament a l’alumnat que sí que està cursant FP. El principal motiu esgrimit per estudiar aquesta modalitat és, precisament, la vocació, seguit de l’ocupabilitat. Quant a les raons esgrimides per no matricular-se en aquests estudis, el 24% esgrimeix que va preferir ingressar a la universitat i gairebé el 12% assegura que els seus professors de secundària li van recomanar matricular-se en una facultat. Mentrestant, el 7% assegura que la seva família l’hi va desaconsellar. La directora de Fad, Beatriz Martín, va anunciar una futura campanya de sensibilització dirigida, precisament, a mares i pares.
Malgrat el bon moment social i mediàtic que viu l’FP (també polític, ja que és bandera del Govern des de l’època d’Isabel Celaá com a ministra), encara estem lluny dels països del nostre entorn, on els graus estan molt més assentats. A la UE, de mitjana, gairebé la meitat dels alumnes de secundària (49%) continuen els seus estudis en centres d’FP. A Espanya, no obstant, la xifra es redueix deu punts percentuals (39%), tot i que els experts també puntualitzen que el teixit productiu espanyol (amb una immensa majoria de petites i mitjanes empreses) no té res a veure amb el d’altres països.
Notícies relacionadesAbandonament
Segons l’informe de Fad, el 8% dels que comencen un grau el deixen ja sigui definitivament o per anar-se’n a una altra branca. Altres estudis eleven considerablement aquest percentatge. L’abandonament a l’FP a Espanya: diagnòstic i propostes de millora, elaborat per CaixaBank Dualiza i la Universitat de les Illes Balears i presentat el mes de juliol passat, va evidenciar que en els cicles de grau mitjà, el 30% ho deixa i en grau superior, el 18%. L’enquesta de Fad assegura que el principal motiu per no continuar estudiant FP és que el grau no va complir les seves expectatives.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Última hora Un mort i un ferit crític en una explosió al port de Barcelona
- La patronal valenciana lamenta la "pèrdua significativa" del trasllat
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa