Mariano de Leonardo, CEO de Kosmos Group: "L’important són les ganes de treballar, no la procedència"

«Tenim una demanda de mà d’obra brutal, necessitem les persones que venen de fora»

Mariano de Leonardo, ante alarmas y señalizaciones contra incendios, en la sede de Kosmos Group.

Mariano de Leonardo, ante alarmas y señalizaciones contra incendios, en la sede de Kosmos Group.

3
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

Contractar una persona en situació de vulnerabilitat no és només un acte de responsabilitat social, sinó també una solució per a les empreses que tenen dificultats per trobar treballadors. Aquesta és l’experiència de Mariano de Leonardo, CEO de Kosmos Group, una de les companyies de referència en la seguretat contra incendis. Per això col·labora des de fa tres anys amb la Fundació Adsis, vinculada al programa Incorpora de la Fundació La Caixa. Aquesta iniciativa va facilitar la inserció laboral de més de 12.000 persones el 2024 a Catalunya gràcies al compromís de 4.000 empreses.

¿És senzill poder trobar treballadors per a un àmbit tan especialitzat com el seu, la seguretat contra incendis?

No és fàcil, començant perquè vivim en una societat amb poca consciència en la prevenció d’incendis, que es manifesta només quan hi ha un incident. Som un sector molt regulat, però això no s’acaba traduint sobre el terreny davant la falta d’entitats de control. A part, ni a Espanya ni a Catalunya hi ha cap escola de formació professional especialitzada en incendis. Així que les empreses hem d’exercir com a formadors i, per a això, necessitem persones que vulguin fer un llarg recorregut amb nosaltres.

¿Quin tipus de perfils són els que necessiten?

Tant perfils d’oficina com d’operaris de camp per treballar amb els nostres clients, que són empreses, centres comercials, magatzems de logística... El que més valorem és comptar amb persones que tinguin ganes de treballar, i això és el que ens aporten la Fundació Adsis i el programa Incorpora de la Fundació La Caixa. A través d’ells entrem en contacte amb persones procedents de tot arreu, que han vingut aquí a guanyar-se la vida. Nosaltres ens encarreguem després de formar-los, que és una cosa que va en el nostre ADN, i que trobin el gust a una professió que té les seves recompenses.

Les persones migrants en situació de vulnerabilitat econòmica no ho solen tenir fàcil per aconseguir un contracte, i més en una època de polarització política.

Sí, i moltes vegades és per la falta de visió global. Però tenim una necessitat de mà d’obra brutal, en part perquè s’ha construït el missatge que tothom ha d’anar a la universitat, oblidant els oficis tècnics. I l’FP dual no està funcionant com caldria. Així que necessitem les persones que venen de fora a treballar més que mai, sobretot si tenen actitud i continuïtat. I per la nostra banda, ens hem d’esforçar a afavorir la integració, a construir punts de trobada.

¿Quin balanç fa de la col·laboració amb la Fundació Adsis fins aquest moment?

Bastant satisfactori. Aproximadament tres de cada quatre persones que contractem a través d’ells continuen estant amb nosaltres, també perquè el treball previ de filtratge dels currículums és molt bo, així com l’acompanyament posterior que porten a terme. I que consti que nosaltres som molt exigents, no només en l’aspecte tècnic, sinó també d’educació, tracte amb el client... No només cal ser un bon professional, també s’ha de complir amb aquest estàndard de qualitat.

¿Què diria a les empreses que dubten encara d’atrevir-se amb aquest tipus d’inserció?

Notícies relacionades

Citaré un eslògan que van impulsar a Euskadi quan vaig estar-hi treballant: Vine i explica-ho. Com que també soc president del Clúster de Seguretat Contra Incendis de Catalunya he animat altres companys i han acabat encantats. Nosaltres necessitem persones amb ganes de treballar i ser formades, és igual la seva procedència, perquè aquí hi guanyem tots: les entitats, les empreses i, per descomptat, els treballadors.

EL PERIÓDICO i Fundació La Caixa donen veu als perfils socials, culturals i científics que amb el seu esforç estan creant una societat amb més oportunitats per a tothom.