Referent escolar
Un institut de BCN demana una biblioteca professionalitzada
El Montserrat Roig, del barri de Gràcia, adverteix que el curs vinent no podran pagar la nòmina del treballador necessari. "No posen diners", lamenten.

La biblioteca de l’institut públic Montserrat Roig, al barri de Gràcia, a Barcelona, referent en el món de les biblioteques escolars catalanes, s’aguanta per un fil, com a mínim com ells l’entenen (i com fa anys que demostren que funciona). Així ho denuncien les famílies del centre educatiu, que expliquen que no poden continuar assumint el sou del bibliotecari i que el Consorci d’Educació de Barcelona –del qual formen part la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona– "ni posa els diners ni dona resposta per trobar una solució", asseguren en un comunicat de premsa fet públic aquest dimecres.
Actualment, l’AFA, associació de famílies, paga el 70% del sou del bibliotecari, i l’institut abona el 30% restant amb fons propis generats del lloguer d’espais. El curs vinent, no obstant, l’associació de famílies assenyala que no podrà repetir l’aportació d’aquests últims anys, perquè "s’acaben els fons d’un romanent històric del qual disposaven". Segons els càlculs de l’AFA, aquest és l’últim curs que podran pagar el bibliotecari "si les coses no canvien gaire". "No podem demanar a les famílies més esforç, perquè la quota ascendiria a més de 60 euros", expliquen des de l’AFA. "El Consorci d’Educació de Barcelona s’omple la boca amb la importància de les biblioteques, però no posa diners ni per mantenir-les ni per gestionar-les", prossegueixen, enfadades, les famílies, que no estan disposades a perdre la biblioteca, ens que forma part del projecte de centre. "La biblioteca és el centre neuràlgic de l’institut gràcies al dinamisme i al bon treball de l’actual bibliotecari, a més de l’aposta per la lectura de l’equip docent", diuen les famílies organitzades per salvar aquest equipament, que consideren clau per a l’educació dels seus fills. Les famílies insisteixen en la importància de tenir "un bon servei de biblioteca" i remarquen que "la lectura té una importància primordial en l’educació pública de qualitat". Per aquesta raó es resisteixen a renunciar al seu "projecte de biblioteca", que, afegeixen, haurien de tenir tots els instituts.
Poca dotació
Notícies relacionadesFonts del Consorci d’Educació de Barcelona responen que la figura de bibliotecari ara com ara "no existeix als centres públics de Catalunya com a dotació de personal (ni docent ni PAS) i molts instituts i escoles disposen d’un docent que hi dedica unes hores, o atenen la seva biblioteca a través de voluntaris o d’alguna persona contractada directament per l’AFA, com és el cas de l’institut Montserrat Roig", així que des del Consorci "no s’ha dotat mai d’aquesta figura cap centre".
"La direcció del centre i l’AFA tenen previst fer una reunió per explorar diferents solucions, com disposar d’estudiants en pràctiques de la Facultat de Biblioteconomia o bibliotecaris jubilats", afegeix el Consorci.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- Joia arquitectònica La reforma de la plaça dels Àngels obre el debat sobre el futur de l’històric CAP del Raval
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- "No vull que em facin una carrera fàcil"
- Pogacar se cita avui amb Evenepoel en la clàssica de la cervesa